Tipy a rady

Co jste možná nevěděli o cibuli

Co jste možná nevěděli o cibuli

Cibuli zná každý. Setká se s ní již od mládí a její štiplavé účinky nás nutí až k pláči. Pro mnohostranné léčivé účinky, které byly potvrzeny i po vědecké stránce, je doporučována jako přírodní léčivo. Věděli jste ale například, že s ní můžeme vyčistit lakovanou obuv nebo kabelku?!

Už nemusím slzet při krájení!

Nepříjemnou vlastností u cibule je slzení při jejím krájení pro kuchyňské zpracování. Časem se vyvinula celá řada metod, jak se před těmito slznými účinky chránit:

  • Cibuli i nůž omyjeme pod tekoucí vodou (nůž klidně mezi krájením opakovaně).
  • Před krájením cibuli dáme na chvíli do mrazáku či do ledničky.
  • Při krájení použijeme velmi studený a ostrý nůž.
  • Namočíme si krájecí prkénko do octa.
  • Oloupanou a celou cibuli krátce spaříme v horké vodě.
  • Vezmeme si na oči brýle – nemusí to být potápěčské, stačí i malé plavecké.
  • Nahřejeme cibuli před krájením na 30 vteřin v mikrovlnce.
  • Při krájení nedýcháme nosem, ale pusou.
  • Při krájení cibule žvýkáme kousek chleba.
  • Poblíž prkénka si zapálíme svíčku.

Konec cibulovému zápachu!

Cibule nepáchne z úst, když ji zapijeme douškem mléka nebo rozžvýkáme několik listů zelené petrželeZápach z rukou odstraníme potřením syrovým celerem nebo ruce opláchneme octovou vodou. Cibulový pach z nože odstraníme, když jím projedeme syrovou mrkví nebo jej potřeme navlhčenou solí.

Kouzla se skladováním cibule

  • Nejlépe je ji skladovat vázanou ve věncích, to však pro běžného uživatele, který si cibuli kupuje v obchodě, není možné provést. Proto jsou vhodné síťky, ve kterých je cibule prodávána. Tyto síťky neukládáme na lísku, ale necháme je volně zavěšené, aby byl k cibuli volný přístup vzduchu a bylo ji možné při každém odběru kontrolovat.
  • Dále jsou problémy s rašením cibule – neraší tak snadno, když ji dáme na chvíli do teplé trouby.
  • Pokud nám cibule namrzne – namrzlou cibuli přeneseme ji do chladné a suché místnosti, rozložíme ji a necháme zvolna rozmrznout a oschnout.
  • Z jara, kdy toužíme po čerstvých „zelených“ vitamínech, dáme cibuli narašit tak, že ji posadíme na hrdlo užší sklenice s vodou tak, aby zaschlé kořínky dosahovaly do vody. Během několika dní cibule pustí do vody čerstvé kořínky a nahoře začne vyrážet čerstvá nať. Tak ji můžeme pěstovat a ořezávat několik dní, dávat ji místo pažitky do polévek a na chleba.

Pár zajímavostí na závěr

  • Rozkrojená cibule čistí obrazy a rámy obrazů, lakovanou obuv a kabelky.
  • Cibule chrání maso před mouchami a odstraňuje skvrny po žehlení.
  • Šťáva z cibule velmi dobře lepí papír na kov.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB