Málokterá hospodyňka vyhodí s klidným srdcem pečené či vařené maso, které nesplnilo u stolu svůj účel. Pokud nechcete rozmazlovat vlastní nebo sousedovi zvířecí mazlíčky, nabízíme několik tipů, jak s masovou náloží zatočit.
Z vařeného i pečeného masa můžete připravit vynikající oběd či večeři za pomoci těstovin, rýže, brambor a zeleniny. Zbytky masa stačí pokrájet na nudličky nebo pomlít, podusit na cibulce, přidat zeleninu dle chuti (hrášek, mrkev, kukuřice, žampiony), smíchat s uvařenou rýží a vytvořit rychlé rizoto.
Využít můžete také těstoviny nebo na kostičky nakrájené brambory uvařené na loupačku. Směs dobře promíchejte a vložte do pekáčku, zalijte rozšlehaným vejcem, posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct. Rodina olízne všech deset! Obdobnou směs můžete připravit i ze zbytků uzenin, navíc je možné přidat další ingredience – sušená i čerstvá rajčata, pórek nebo houby, a nový recept je na světě.
Klasiku, kterou si mnozí pamatují především z jídelen, představuje masová hašé. Ačkoliv nemá valnou pověst, připravená z kvalitních surovin vás nemůže zklamat. Jedná se o směs namletého masa a strouhanky, vše opraženo na cibulce spolu s vejci a slaninou.
Menší zbytky uzenin se vám budou skvěle hodit do nádivek, jako základ svačinových polévek nebo jimi můžete vylepšit víkendová míchaná vajíčka.
Tepelně upravené maso můžete snadno recyklovat také do karbanátků a dalších masových šišek. Pokud máte zbytkového masa méně, než je třeba, zkuste jej nastavit sójou nebo vařenou rýží. Do těchto masových šišek můžete přidat i zbytky tvrdého sýru nebo zeleniny, přidejte česnek, provensálské či řecké koření a opečte dozlatova.
Pokud tápete, jak naložit s nedojedeným pečeným kuřetem, ještě ten den oberte maso od kostí a dejte ho do chladna. Bude se vám hodit např. pro kuře na paprice nebo jako nezbytná součást zeleninového salátu. Drůbeží, hovězí i vepřové maso perfektně zužitkujete také při přípravě domácích sendvičů. Namísto hořčice s kečupem si připravte lahodnější zálivku z francouzské hořčice a medu.
Zbytky karbanátků nemusíte konzumovat jenom s hořčicí a chlebem. Ať už jde o vepřové, hovězí či rybí maso, zkuste karbanátky naložit do sladkokyselého nálevu (stejně jako utopence). Přidejte cibuli, bobkový list, nové koření, pepř, feferonky a ostatní dobroty dle chuti, nechte řádně uležet a ve správný okamžik překvapte hladové stolovníky.
Ve studené kuchyni už zůstaneme. Protože paštiky a pomazánky ke zpracování nejrůznějších přebytků přímo vyzývají. Stačí maso umlít, přidat najemno nasekanou cibulku, rozemleté škvarky či sádlo, cibuli, sůl, pepř, nebo dle chuti raději hořčici a kečup, strouhaný sýr a rychlá svačina je na stole.
500 g pečeného vepřového masa, 200 g drůbežích jater, 50 g uzeného špeku, 50 g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, 2 lžíce polosladkého červeného vína, špetka muškátového oříšku, čerstvě drcený pepř, sůl, lžička tymiánu, máslo na vymazání formy
Maso umeleme spolu se špekem, slaninou a česnekem, játra naškrábeme a obě směsi spojíme. Přidáme sůl, drcený pepř, rozdrcený tymián a špetku muškátového oříšku. Na závěr zalijeme červeným vínem. Směs dobře promícháme a necháme nejlépe přes noc uležet v chladnu. Masovou směs rovnoměrně rozmístíme do pekáčku, který jsme vymazali máslem. Pekáček dobře zakryjeme alobalem. Paštiku pečeme ve vodní lázni asi hodinu a půl při 180 ˚C. Musí být horká ve svém středu. Poté opatrně vyjmeme a necháme zchladnout. Do masové směsi můžeme přidat sušené brusinky, ořechy i čerstvé bylinky dle chuti.