Ukrajinská kuchyně je pestrá a najdete v ní především hodně zeleniny a různé druhy masa. Snad nejvyužívanější je vepřové maso. Celkově jsou tradiční pokrmy této východoevropské země vydatné.
Ukrajinská kuchyně je ovlivněná různými evropskými vlivy, nejvýrazněji ruskou kuchyní. Podepisují se však na ní i vlivy dalších kuchyní – polské, ale i třeba francouzské či italské.
Tepelnými úpravami převažující v ukrajinské kuchyni jsou vaření a dušení. Z nejužívanějších surovin si uveďme brambory, sádlo, maso, jáhly, pohanku, houby, červenou řepu, ovoce a zeleninu, smetanu atd.
boršč:
Jde o velmi oblíbenou polévku, která je velmi sytá. Jejím základem je červená řepa. Obsahuje maso a mnoho dalších ingrediencí, které se mohou lišit dle konkrétního receptu. Existují totiž různé varianty této polévky. Na jednu z nich se můžete podívat ZDE.
pirožky:
Jedná se o pokrm z kynutého těsta. Pirožky mají rozmanitou náplň – sladkou (tvaroh, povidla, mák atd.), ale i slanou (sýr, mleté maso, zelí, špenát…). Více se o pirohách dočtete ZDE.
šašliky:
Představují masový špíz. Před grilováním se nakládají do různých marinád. Připravují se z telecího, jehněčího a hovězího masa. To jídlo je oblíbené také v Gruzii, Arménii, v Rusku a dalších zemích.
varenyky:
Jsou to plněné těstovinové taštičky. Podobají se italským raviolám. Jejich náplň může být slaná i sladká. Hotový pokrm se často ještě polévá máslem a zakysanou smetanou. U sladkých varenyk se přidává cukr. Toto jídlo je podobné pelmeňům, které jsou typičtější pro ruskou kuchyni.
čebureky:
Tvoří je závitky s mletým jehněčím masem, petrželí, pepřem a cibulí. Jsou zabalené v těstě. Smaží se v oleji a i tento pokrm může mít rozmanité náplně.
kaša:
Jídlo se připravuje z různých druhů obilovin. Dochucuje se nejčastěji škvarky a cibulí.
Rádi byste ochutnali tradiční ukrajinské pokrmy, ale nechce se vám doma nic připravovat? I v České republice najdete restaurace zaměřené na ukrajinskou kuchyni. Zkuste třeba restauraci „Dnister“ v Praze, „Tryzub“ v Brně či „U Kolji“ v Litomyšli.
1 komentář pro článek Co bychom měli vědět o ukrajinské kuchyni?