Tipy a rady

Abeceda koření

Ne každý se může poměřovat se znalostmi báby kořenářky. Přisolit a připepřit zvládne každý, ale víte, kdy v kuchyni sáhnout po římském kmínu nebo kurkumě? Přinášíme vám proto přehled voňavého koření a dochucovadel z celého světa!

Adžika

lehce pikantní kavkazská směs koření určená pro přípravu drůbeže, pečených mas a masových směsí, ale také k ochucení sýru či tvarohu;

– často se používá ve formě pasty. Její základ tvoří paprika, česnek, koriandr, bazalka, majoránka, máta, bobkový list, petržel, celer, saturejka a chilli.

Čubrica

nepálivá balkánská směs koření používaná k přípravě mletých mas, pečené zeleniny i ochucení sýrů;

– její základ tvoří saturejka, pískavice, libeček či petrželka.

Arabské koření

– směs koření určená k přípravě arabských pokrmů, masových směsí, luštěnin i zeleniny;

– základ tvoří koriandr, paprika, římský kmín, kari a saturejka.

Badyán

hvězdicové koření hojně využívané při pečení dezertů, přípravě kompotů, zavařenin, horkých nápojů, ale také při pečení masa;

– své uplatnění má především v asijské kuchyni.

Chilli

– koření různých barev, chutí i pikantnosti, jedná se o sušené celé, drcené či mleté papričky i jejich zrníčka;

podle množství kapsaicinu se rozlišuje pálivost těchto papriček. Mezi nejznámější druhy patří pimento, jalapeño, chipotle, habanero.

Estragon

– jednodruhové koření typické pro francouzskou kuchyni, jeho původ je ovšem v Asii;

– využívá se především k ochucení octa, oleje a studených omáček v kuchyni, k marinování mas a je nezbytnou součástí provensálského koření.

Harisa

– kořenící směs z Blízkého východu je známá především ve formě pasty;

– základ tvoří směs chilli papriček, česneku, koriandru a sladké papriky.

Kardamom

– jinak označovaný jako egyptský pepř je nejvíce oblíbený v zemích Orientu, kde se přidává do kávy či čaje;

– díky své ostré kafrové vůni a chuti se používá při pečení dezertů a při přípravě uzenin.

Kari

– kořenící směs typická především pro indickou, thajskou a asijskou kuchyni;

existuje široké množství těchto směsí různých barev i intenzity pálivosti. Základ tvoří zejména kurkuma, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín a muškátový oříšek.

Kurkuma

– hořčicově žluté jednodruhové koření je někdy nazýváno arabský šafrán;

– barvivo kurkumin má schopnost na sebe vázat tuk, využívá se často jako barvivo do sýrů, přidává se také do hořčice, likérů, směsi kari i worcesterové omáčky.

Pesto

– tradičně utřené čerstvé bylinky (nejčastěji bazalka) s česnekem, solí a olivovým olejem, ale je možné ochutnat také rajčatové či rukolové pesto a varianty doplněné parmezánem, i drcenými ořechy;

– podává se jako předkrm s pečivem, omáčka k masu i hlavní jídlo s těstovinami.

Provensálské koření

– proslulá směs koření využívaná pro pokrmy francouzské kuchyně; výborně ochutí pečená masa, zeleninu i pečivo

Římský kmín

– aromatický druh koření využívaný především v indické kuchyni;

– používá se do zeleninových, rýžových a luštěninových pokrmů, k nakládání zeleniny i při pečení chleba.

Tzatziki

– řecký pokrm podávaný jako předkrm či přílohový salát;

– připravuje se z řeckého jogurtu, okurky, kopru, česneku, olivového oleje, pepře a soli.

Wasabi

– ostře zelené koření, jinak označované jako japonský křen;

má ostrou chuť připomínající hořčici. Využívá se v japonské kuchyni, typicky jako přísada k suši, ale také do směsí s nudlemi. K dostání je ve formě pasty, prášku i oddenku.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB