Jelikož jód je nejvíce obsažen v mořské soli, řasách, rybách a plodech moře, Česká republika se jako vnitrozemský stát vyznačuje právě jeho nízkým přísunem z přirozené stravy. A protože jód je pro fungování našeho organismu životně důležitý, od roku 1950 se u nás povinně provádí jodace kuchyňské soli.
Jód je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které regulují přeměnu látek ve většině buněk organizmu. Má také zásadní roli v raném růstu a vývoji orgánů (zejména mozku) během nitroděložního vývoje a po narození.
Nedostatek jódu se projeví buď zvětšením štítné žlázy (tzv. strumou, voletem), ale třeba také únavou, ztrátou vitality či sklonem k depresím.
Silný nedostatek jódu například u těhotných žen pak závažně poškozuje mozek nenarozeného dítěte nebo může narušit jeho budoucí tělesný růst a vývoj. Dalším dopadem pak bývají poruchy učení u dětí, snížení jejich IQ či nepříznivý vliv na imunitu dítěte.
Optimální denní příjem jódu by měl činit kolem 150 mikrogramů, v těhotenství je to až 250 mikrogramů. S jeho příjmem bychom to však neměli samozřejmě přehánět, ačkoliv takové přímořské národy si proti vysokým dávkám jódu z mořských řas vypěstovaly vyšší odolnost.
Zdrojem jódu jsou v první řadě mořské ryby a další produkty z moře, dále mléko a mléčné produkty. Pro optimální přísun jódu se uvádí jako dostačující jíst dvakrát týdně mořské ryby, případně řešením mohou být i sardinky v plechovce.
Kromě mořských ryb je doporučováno vyzkoušet i mořské řasy, které se přidávají například do salátů či polévek.