Pokud jste někdy ochutnali italskou bruschettu a zachutnala vám, rozhodně vyzkoušejte také crostini. Jedná se o obdobný italský předkrm, ovšem kombinace chutí jsou mnohem rozličnější. Velmi často se připravují například ve sladko-slané verzi s ovocem a sýry – my jsme si vybrali camembert Ranko a jahody. Výborná je ale také například kombinace se sýrem gorgonzola, hruškou, pekanovými ořechy a medem. Na crostini se sýrem, ořechy a jahodami si připravíme: Libovolné pečivo (ideálně ciabattu), zrající měkký sýr (například náš skvělý camembert Ranko), jahodový džem, ořechy (vlašské, pekanové…), trochu olivového oleje a čerstvé jahody na ozdobu.
250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 140 g krupicového cukru, špetka soli, 200 ml mléka, 5 g rozpuštěného másla, 3 lžíce oleje, 2 velká vejce, 200 g borůvek
Pravý řecký salát se sice správně dělá pouze ze sýra feta, ten je však chuťově i vzhledově podobný s balkánským sýrem, tudíž je za něj u nás v salátu často zaměňován. 😉 Na řecký salát s balkánským sýrem si přichystáme: 4 až 8 rajčat (podle velikosti), 1/2 salátové okurky, 1 červenou cibuli, kousek zeleného salátu, 4 lžíce olivového oleje, trochu vinného octa, sůl, 100 g černých oliv, 1 balení (180 g) balkánského sýra (vyzkoušejte naši značku Ranko) a trochu oregana.
Možná tento předkrm znáte jako Caprese salát, možná jako rajčata s mozzarellou a bazalkou. V obou případech je to stejná dobrota a potřebujete na ni jen pár ingrediencí. Navíc je hotová za chviličku. Co tedy budeme na Caprese salát potřebovat? 1 mozzarellu (vyzkoušejte kvalitní mozzarellu naší značky Ranko), 2 velká rajčata, sůl, mletý pepř, čerstvou bazalku, bazalkové pesto ve skleničce (ale zvládneme to i bez něj), trochu olivového oleje a balzamikového octa.
Znáte jacked potatoes neboli brambory v kabátku? Jsou to křupavé brambory pečené ve slupce v troubě, naplněné chutnou náplní. My jsme jako náplň použili sýr akawi se slaninou a česnekem, který dodá pečeným bramborům perfektní šmrnc. Na jacked potatoes se sýrem akawi si připravíme: asi 6 ks větších brambor, 100 g rozpuštěného másla, 2 jarní cibulky, 150 g slaniny, 1 balení sýra akawi Ranko (přírodní či kořeněný), 1/2 červené papriky, 1 zakysanou smetanu (např. Ranko), 2 stroužky česneku, mletý pepř a sůl (nemusí být) a 100 g strouhaného sýra (např. čedaru).
Také milujete vy nebo vaše děti tyto nadýchané pěnové bonbony? A věděli jste, že jejich domácí příprava není vůbec složitá a můžete si je vytvořit v různých barvách, velikostech a tvarech? Tak jen do toho! Na domácí marshmallows budeme potřebovat: 130 ml vody, 2 a ½ lžičky želatiny v prášku, ¾ hrnku cukru krupice, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžíci kukuřičného škrobu, moučkový cukr na obalení, potravinářské barvivo (ideálně gelové), sprej na pečení nebo olej, cukrářský sáček a silikonové formičky.