Cukr smícháme s pomletými nebo nadrobno rozdrcenými levandulovými květy a dáme do skleničky. Tu uzavřeme a umístíme na suché a tmavé místo. Po týdnu získáme nádherně voňavý levandulový cukr. Poznámka: Levandulový cukr se skvěle hodí na pečení – pro přípravu těst na moučníky nebo cukroví. Lze jej použít i do ovocných salátů nebo smetanových krémů či dezertů.
Limetku omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na menší dílky. Ty vložíme do vysoké sklenice spolu s kostkami ledu a zalijeme třtinovým rumem. Zbytek sklenice dolijeme colou a ozdobíme plátkem limetky. Ihned podáváme.
Tradiční bulharská studená okurková polévka Tarator s koprem a ořechy je velmi osvěžující zejména v parném létě. Vyzkoušejte a budete překvapeni, jak umí ochladit. Na polévku Tarator si připravíme: 1 salátovou okurku, 4 stroužky česneku, sůl, 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 50 ml olivového oleje, trochu čerstvého kopru, 1/2 litru acidofilního mléka Ranko, 1 velký bílý jogurt (380 g – nejlépe také Ranko), trochu citronové šťávy, ředkvičky, kousek okurky, nasekané vlašské ořechy a čerstvý koriandr nebo zelenou petrželku či kopr (na ozdobu).