Cuketu oloupeme a nastrouháme ji na hrubo. Cuketu osolíme a necháme ji čtvrt hodiny stát, aby pustila šťávu. Poté šťávu slijeme, cuketu trochu vymačkáme (abychom zcela odstranili vodu), směs zaprášíme hladkou moukou a strouhankou, lehce osolíme a podle chuti opepříme. Vše promícháme spolu s vejci a prolisovaným česnekem. Na rozpálenou pánev tvarujeme tenké placičky, které opékáme po obou stranách na trošce oleje dozlatova. Cuketové placičky podáváme samotné nebo například s vařenými brambory.
2 středně velké zelené cukety, 200 g kvalitní šunky, sádlo na vytření pekáčku, 100 ml smetany, 3 vejce, trochu strouhanky, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, 200 g tvrdého sýra (s obsahem tuku minimálně 45%)