V trošce vlažné vody si necháme vzejít kvásek. Mezitím si do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme. Poté vmícháme vzešlý kvásek a zpracujeme důkladně ručně těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 30 až 40 minut. Z vykynutého těsta poté utvoříme bochník, který nožem párkrát lehce na povrchu nařízneme, posypeme moukou a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Tam necháme ještě chvilku dovykynout. Po vykynutí pečeme nejprve v předehřáté troubě na 230 °C zhruba 15 minut. Po této době snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších přibližně 45 minut (dokud nebude mít chléb opečenou kůrku). Čerstvý chléb podáváme například ke škvarkům nebo domácí paštice. Poznámka: Náš recept na vepřové škvarky naleznete ZDE a recept na domácí paštiku máme ZDE
V misce rozetřeme droždí s trochou cukru. Přidáme polovinu teplého mléka, vrchovatou lžíci mouky, promícháme a dáme na teplé místo vzejít kvásek. Mezitím utřeme máslo se zbývajícím cukrem do pěny, přidáme žloutky a dobře zpracujeme. Přilijeme napěněný kvásek, tuzemák, sůl a citronovou kůru. Postupně přidáváme mouku a zbytek teplého mléka. Vařečkou dál propracováváme, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout. Poté těsto přesuneme na pomoučený vál a vyválíme plát silný asi jeden centimetr. Otočeným hrnečkem vykrajujeme kolečka, přičemž na jedno dáme vždy lžičku marmelády a druhým kolečkem jej přiklopíme. Okraje zamáčkneme prstem a opět skleničkou vykrojíme. Dáme na utěrku a necháme ještě půl hodiny kynout. V kastrolu si mezitím rozehřejte tuk (musí ho být dost na to, aby v něm koblížky při smažení plavaly). Plněné a vykynuté koblížky smažíme dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočíme a osmažíme i z druhé strany. Vyjmeme, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Koblihy smažené na sádle 500 g hladké mouky (pokojová teplota), asi 250 ml mléka, 20 g droždí, 2 žloutky, 1 poctivá lžíce másla nebo sádla, 1 lžíce rumu, 2 lžičky cukru, lžička soli, 1 […]
Nejprve si připravíme těsto: Hladkou mouku smícháme s vodou a solí a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. (Pokud bude potřeba, přilijeme trošku vody.) Poté dáme těsto odležet do ledničky. Mezitím uděláme náplň: Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibulku s mrkví, přidáme mleté maso a dusíme přibližně 10 minut. Dochutíme sojovou omáčkou a podle potřeby dosolíme. Směs necháme vychladnout. Hotovou vychladlou směsí plníme kolečka z těsta, přičemž vždy pečlivě přeložíme a utěsníme okraje, aby nám z taštiček náplň nevypadla. Taštičky vkládáme do hrnce s horkou vodou, ale pozor – voda přitom nesmí vařit! Necháme je v této téměř vařicí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Poté vyndáme a servírujeme na talíř s omáčkou připravenou ze směsi sojové a worchestrové omáčky spolu s nadrobno nasekaným česnekem a chilli. Ozdobíme drobně posekaným pekingským zelím a ihned podáváme.
V České republice se připravují různé pokrmy podobné číně. Některé jsou téměř totožné, jiné se od původního receptu hodně vzdalují. My si uvedeme recept, který s tradiční čínou souvisí jen okrajově.
Boxty jsou typické irské bramborové placičky, které se skvěle hodí ke snídani s nakyslou jablečnou omáčkou, s osmaženou slaninou, klobáskou, volským okem,nebo míchanými vejci.