Uvařené vychladlé brambory nastrouháme nebo propasírujeme. Na válu smícháme s hladkou moukou a solí. Ze vzniklého těsta si připravíme váleček, který rozdělíme asi na 15 dílků. Na pomoučeném válu si z každého dílku připravíme placku silnou asi 3 mm, kterou dáme nasucho opéct na pánev z obou stran. Opečené lokše pomažeme podle chuti rozpuštěným máslem a můžeme podávat.
Vepřové koleno dostanete v každé druhé pivnici, zkuste ho ale doma a tak, jak ho nikde jinde nedostanete. Na černém pivě a se sladkým nádechem díky sušeným švestkám. Na pečené vepřové koleno na černém pivě a švestkách si připravíme: 1 ks vepřového kolene (600 až 800 g), 1/2 litru černého piva, hrst sušených švestek, 3 mrkve, 1 menší celer, 2 střední cibule, 2 lžičky kmínu, pár lístků bobkového listu, 1 lžička pepře a 3 lžičky soli.