Což takhle připravit k pozdní víkendové snídani či k vydatné večeři tento bramborový koláč plněný zeleninou, slaninou a vejci? Pochutná si jistě každý. Na bramborovou krustu budeme potřebovat: 4 větší brambory, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře a hrst strouhaného parmazánu (popř. jiný sýr). Na náplň pak: 4 vejce, 1 hrnek mléka, ½ hrnku sušených rajčat (mohou být i čerstvá), svazek jarní cibulky, ½ hrnku osmažené slaniny, ½ hrnku strouhaného sýra (doporučujeme cheddar), hrst rukoly či čerstvého špenátu, 1 lžičku soli a ¼ lžičky pepře.
Svačina nebo lehká večeře, která nejenže dostatečně zasytí, ale je také ještě zdravější variantou než například cibulový koláč. Na květákový koláč se špenátem budeme potřebovat: 1 malý květák, 1 cibuli, 7 vajec, 2 stroužky česneku, 1 hrnek polohrubé mouky polohrubá mouka (pro zdravější variantu můžeme nahradit celozrnnou), 1 hrnek strouhaného tvrdého sýra, 1 prášek do pečiva, 1 lžíci oleje (pro zdravější verzi doporučujeme olivový), sůl a pepř.
Do velké mísy dáme rozdrobené kvasnice s vlažnou vodou, přidáme 3 hrnky prosáté mouky a vše řádně spojíme. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zbytek prosáté mouky a vše dobře prohněteme tak, aby vzniklo husté táhlé těsto. To si položíme na pomoučený vál a začneme ho ručně silou hníst. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu mouky, aby nám vzniklo hladké a pružné těsto. Poté si hotové těsto pomažeme ze všech stran olivovým olejem a dáme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou. Těsto necháme 1 až 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 kusy, ze kterých vytvoříme ovály dlouhé asi 20 cm. Přemístíme je na plechy vyložené pečicím papírem a shora uděláme (namočeným prstem) důlky do řad. Propíchané chleby pokapeme olivovým olejem. Připravené plechy vložíme do předehřáté trouby na 240 °C a pečeme přibližně 5 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka. Upečený česnekový pita chléb necháme vystydnout a poté zabalíme do utěrky, aby nám neztvrdnul. Podáváme jako přílohu k různým masovým nebo zeleninovým pokrmům.
Máte rádi květák? Dejte si s námi tuto vynikající květákovou polévku se sýrovými noky! Připravíme si: Na polévku: 1 menší květák, 1 cibuli, 2 střední brambory, muškátový oříšek, česnek, sůl, pepř, máslo, 1 kelímek smetany (12%) a zelenou petrželku na ozdobu. Na noky pak: 50 g eidamu, 3 lžíce hrubé mouky, 2 stroužky česneku a 1 vejce.
Kuřecí prsa nařízneme a dovnitř vložíme sýr (část si necháme na posypání). Spíchneme párátky a pomalu opečeme na oleji na pánvi ze všech stran. Opečená kuřecí prsa vyndáme a na stejném oleji opečeme i nasekanou cibuli. Poté vše přendáme do zapékací misky, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Podlijeme vývarem a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde pečeme asi 40 minut. Před koncem pečení posypeme zbylým sýrem a necháme roztát a zezlátnout. Podáváme s hranolkami nebo s bramborovou kaší.
Toto skvělé rizoto s medem a parmazánem je jednoduché, ale jistě vás překvapí svou vynikající chutí. Připravíme si na něj: 2 lžíce olivového oleje, 350 g rýže, 1 cibuli, 2 dl vína, asi 1 litr zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, 1 lžíci medu, 100 g parmazánu (popř. jiného tvrdého sýra), sůl, čerstvý mletý pepř a citron (podle chuti).