Vánoce

Vyberte si z 140 receptů

Broskvový džem se skořicí

Broskve očistíme a oloupeme (pokud nám nejde slupka sloupnout, spaříme broskve vařicí vodou, necháme ve vodě 10 sekund stát a poté zchladíme studenou vodou). Oloupané broskve vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Dáme je do hrnce i s mletou skořicí a kyselinou citronovou, přivedeme k varu a vaříme zhruba 8 minut (až broskve pustí šťávu). Pak odstavíme z ohně a přidáme Gelfix s trochou cukru. Přivedeme opět k varu a přisypeme zbytek cukru. Vaříme 3 minuty. Přidáme broskvovou pálenku a  ještě horký džem plníme do suchých čistých sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Poznámka: Se sklenicemi s džemem několik dní pro jistotu nehýbeme, aby byl želírovací proces zcela dokončen.
Číst dále »
0 komentářů
4 srpna., 2021
Nápoje teplé

Vanilkově mléčná káva

1/2 vanilkového lusku, 1 lžíce krupicového cukru, 1/4 l vody, 1 dl mléka, 1 dl silné černé kávy (může být z presovače či instantní), vyšlehaná šlehačka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
20 července., 2021
Zavařování a nakládání

Nakládané okurky

Pečlivě omyté okurky proložené květy kopru naskládáme do sklenic. Poté si připravíme ze všech zbylých ingrediencí teplý nálev. Tím zalijeme připravené okurky ve sklenicích, uzavřeme je a sterilujeme zhruba 20 až 25 minut při 85 stupních Celsia. Poznámka: Okurky můžeme rovněž proložit kolečky mrkve, oloupané cibule a křenu.Vynikající jsou mezi okurkami také stroužky česneku proložené kapií.
Číst dále »
0 komentářů
5 července., 2021
Moučníky nepečené

Horké maliny s hořickými trubičkami

Na pánvi rozpustíme máslo a k němu přidáme krystalový a vanilkový cukr. Ztlumíme plamen a zvolna mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vytvoříme světle hnědý karamel, který zastříkneme trochou citronové šťávy. Promícháme a přidáme maliny. Maliny necháme ohřát (podle chuti je můžeme nechat i rozvařit) a nakonec k nim nalijeme griotku. Do průhledných sklenic nalámeme větší část hořických trubiček a proložíme je vanilkovou zmrzlinu. Podle chuti ozdobíme našlehanou šlehačkou a celými malinami. Završíme oplatkou, čokoládou a zapíchnutými hořickými trubičkami. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
8 dubna., 2021
Moučníky pečené

Čokoládové suflé

100 g kvalitní hořké čokolády (např. COOP Premium), 90 g másla + 20 g másla (na vymazání hrnečku), 4 lžíce jemně drcených mandlí (na vysypání), 120 g krupicového cukru, 3 lžičky tuzemáku (vyzkoušejte náš tuzemák Marshall), 2 lžíce hladké mouky, 3 vejce (oddělené žloutky a bílky), nastrouhaná čokoláda (na ozdobení)
Číst dále »
1 komentář
26 března., 2021
Moučníky pečené

Citronové makronky

Nejprve si připravíme těsto: V mixeru necháme chvilku (max. 20 sekund) mixovat moučkový cukr s mletými mandlemi, citronovou kůrou a troškou žlutého potravinářského barviva. Z bílků si vedle vyšleháme sníh a opatrně do něj přidáváme krupicový cukr, aby nám vznikla pevná hmota. Tu také velmi opatrně vmícháme do sypké směsi z mandlí, moučkového cukru, citronové kůry a barvy. Vzniklé těsto přendáme do cukrářského sáčku a plech vyložíme pečicím papírem. Na plech uděláme asi 30 koleček o průměru 3 cm (raději více od sebe, aby se neslepila). Troubu předehřejeme na 160° Celsia. Než dáme plech do troubu, silně klepneme plechem o stůl či kuchyňskou linku (bublinky z těsta se tak dostanou ven). Pečeme 10 až 15 minut, necháme dalších 10 minut vychladnout na plechu a až poté je sundáme. Nyní se pustíme do přípravy náplně: Mascarpone nebo Philadelphii vyšleháme s moučkovým cukrem a vmícháme citrónovou šťávu. Upečené makronky slepujeme vždy dvě k sobě připravenou náplní.
Číst dále »
0 komentářů
10 prosince., 2020
Moučníky pečené

Vanilkové crème brûlée

400 ml smetany ke šlehání, 90 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 5 žloutků, 50 g cukru (nejlépe třtinového) plus cca 2 lžíce na vytvoření krusty
Číst dále »
0 komentářů
4 prosince., 2020
Nápoje teplé

Horká čokoláda s vanilkou

150 g kvalitní čokolády (s obsahem kakaa minimálně 60%), kousek vanilkového lusku, 1/2 l mléka (doporučujeme naše mléko Ranko), 1 lžička jemného bramborového škrobu (vyzkoušejte jemný bramborový škrob Varoma)
Číst dále »
0 komentářů

Vanilkové rohlíčky z pohankové mouky

300 g pohankové mouky hladké, 200 g másla, 100 g jemného třtinového cukru, 120 g nasekaných lískových oříšků, 2 lžíce tekutého medu, dřeň z 1 vanilkového lusku (popř. trochu vanilkové pasty či extraktu) a moučkový cukr (na obalení rohlíčků).
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky