Tiramisu je tradiční italský dezert, jehož název vznikl ze slov “tirami su”, která znamenají “vytáhni mě” nebo “zvedni mě”. Ve volném překladu pak tento název zní “rozvesel mě”. Originální tiramisu se vyrábí z čerstvého smetanového sýra mascarpone, my jsme jej však nahradili zakysanou smetanou (což mu na chuti vůbec neubralo ) a připravili netradičně do skleničky. Na rychlé tiramisu do skleničky budeme potřebovat: 2 kelímky zakysané smetany (vyzkoušejte naši zakysanou smetanu Ranko), 2 vanilkové cukry, cca půl balíčku dětských piškotů Babyland, asi 2 dl silné černé kávy, 4 lžíce likéru amareto a holandské kakao na posypání (doporučujeme naše výborné kakao COOP Premium).
V misce rozmícháme vejce, která trochu rozředíme mlékem. Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Plátek toustového chleba obalíme ve směsi vejce a mléka, na rozpálené pánvi jej opečeme z obou stran dozlatova a pak ještě horké obalíme ve skořicovém cukru. Na každý toust položíme ohřáté borůvky s džemem a ozdobíme ušlehanou smetanou. Ihned podáváme. Poznámka: Ve Francii je tento pokrm nazýván “pain perdu” (ztracený chléb), v anglicky mluvících zemích je pak toto jídlo známé jako “french toast”.
Těsto: 120 g hořké čokolády, 150 ml mléka, 3 lžíce cukru, 2 vejce, 1 hrnek (asi 170 g) polohrubé mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, trošku soli Krém: 150 g hořké čokolády, 150 g smetany ke šlehání, 150 g smetanového sýra mascarpone Dále: zdobení podle chuti a fantazie (lentilky, perličky, srdíčka nebo kuličky Dr. Oetker apod.)