750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězího zadního), 100 g slaniny, sůl, mletý pepř, 1 větší cibule, 1 mrkev, 1/2 bulvy celeru, 1 petržel, 5 zrníček celého pepře, 3 zrníčka nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citronová šťáva, 150 g másla, 100 g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml šlehačky (případně mléko na zředění), 1 lžíce cukru na karamel, šlehačka, plátky citronu, brusinkový kompot nebo džem, čerstvý tymián a bobkový list (na ozdobu)
Těsto: 120 g hořké čokolády, 150 ml mléka, 3 lžíce cukru, 2 vejce, 1 hrnek (asi 170 g) polohrubé mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, trošku soli Krém: 150 g hořké čokolády, 150 g smetany ke šlehání, 150 g smetanového sýra mascarpone Dále: zdobení podle chuti a fantazie (lentilky, perličky, srdíčka nebo kuličky Dr. Oetker apod.)
3/4 kg jablek, 4 dl vody (na jablka), 2 vanilkové pudingy (vyzkoušejte naše pudingy s vanilkovou příchutí Varoma), 4 dl vody (do pudingu), šťáva z 1 citronu, 100 g krupicového cukru, dřeň z 1/2 vanilkového lusku (popř. 2 sáčky vanilkového cukru), 1 balení dětských piškotů, 100 g rozinek, sušených meruněk či sušených švestek (podle chuti)
160 až 200 g krémového sýra (vyzkoušejte náš čerstvý smetanový sýr Duko), 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžíce kopru (do pomazánky), 1 lžička slitých kaparů, 12 plátků bílé veky (nebo bagety), 180 g uzeného lososa, 1 malá červená cibule, kousky citronu a kousek čerstvého kopru nebo trochu nasekané zelené pažitky (na ozdobu)
Do mísy nasypeme polohrubou mouku a přidáme k ní moučkový i vanilkový cukr, rozdrobené droždí, špetku soli, mletou skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Do mísy rozklepneme také vejce a přilijeme máslo rozpuštěné v teplém mléce. Spojíme do hladkého těsta, které posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Dáme do tepla zhruba na hodinu vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na přibližně 30 dílů, z každého dílu uděláme bochánek, který rukou trochu zploštíme. Malým kulatým vykrajovátkem uděláme uprostřed díru. Koblížky přikryjeme utěrkou a necháme dalších asi 15 minut v teple dokynout. Pak je smažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova a přebytečný tuk osušíme do papírového ubrousku. V průběhu smažení si připravíme jahodovou polevu: Prosátý moučkový cukr nasypeme do misky a přidáme k němu citronovou šťávu s jahodovou marmeládou a vroucí vodou. Vše utřeme na hladkou polevu. Osmažené a osušené koblížky touto polevou přelijeme a polevu necháme zaschnout. (Pochopitelně můžeme na polevu použít i rozpuštěnou čokoládu.) Koblížky podáváme například s kávou. Poznámka: Donuts nebo donuty (čteme donats či donaty) jsou vlastně podobné našim kynutým koblihám, jen s tím rozdílem, že mají uprostřed otvor a dovnitř se nedává sladká náplň. Hořejší část donutu se často posypává oříšky nebo polévá pudinkem či čokoládou. Donuty jsou dnes […]