Chcete překvapit něčím neobvyklým a připravit nejen chuťově skvělý, ale také nápaditý dezert? Pak vyzkoušejte tyto jablečné růže! Co budeme potřebovat? 1 listové těsto, 2 velká sladká jablka, 1/2 citronu, džem nebo lískooříškovou pomazánku, skořicový cukr, 1 hrnek vody, 1 vejce (na potření) a moučkový cukr (na posypání).
Nenechte se odradit časovou náročností těchto koblih. Čistého času příprava tolik nezabere, ale sličné koblížky potřebují svůj čas, aby byly opravdu vykutálené. Na kváskové koblížky budeme potřebovat: Na kvas: 25 g vlastnoručního kvásku, 20 g cukru, 90 g hladké mouky, 40 g vlažné vody. Na těsto pak: 110 g mléka, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 115 g změklého másla, 3 vejce, 10 g soli, 20 g rumu, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, olej na smažení, moučkový cukr na obalení, náplň dle chuti
Vejce utřeme s cukrem, přisypeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, vanilkovým cukry a troškou soli. Přilijeme mléko s olejem a pečlivě vše promícháme. Do této směsi lehce vmícháme nasekané vlašské ořechy a pokrájené banány. Vzniklé těsto naplníme do formiček (aby nebyly zcela plné, ale zhruba do 3/4 jejich objemu) a vložíme do trouby předehřáté na 170° Celsia. Pečeme asi 20 minut dozlatova – záleží na velikosti formiček. Hotové banánové muffiny podáváme ke kávě nebo čaji. Poznámka: Muffin (čteme mafin) je druh malého pečiva, který tvarově připomíná dortík. Není však tak sladký a většinou nemívá polevu. Muffiny se pečou v tzv. muffinových formičkách či pohárcích, které mohou být kovové či silikonové, jsou pravidelně přehýbané a dávají muffinu jeho správný tvar. Existuje mnoho variant a příchutí muffinů např. borůvkové, čokoládové, malinové, skořicové, banánové, mandlové, citronové, oříškové, jahodové, ale i dýňové, mrkvové, okurkové apod. Muffiny se často jedí k snídani, lze je ale podávat také ke svačině nebo k jiným příležitostem.
Na vývar: 1/2 kg předního hovězího masa, 1 větší mrkev, kousek celeru, 1 menší kořenová petržel, sůl, pepř, 1 cibule, cca 8 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, nať petržele Na knedlíčky: cca půl kg jater (vepřová, hovězí), 2 stroužky česneku, trochu majoránky, sůl, pepř, 1 vejce, strouhanka, nať petržele