500 g polohrubé mouky, 2 dl vlažné vody, trochu cukru, 40 g droždí, 15 g soli, 1 dl olivového oleje, 100 g černých oliv, 100 g slaniny, 100 g vlašských ořechů
Na těsto: 250 g másla, 250 g zakysané smetany, 400 g hladké mouky, špetka soli, ½ lžičky vinného kamene nebo prášku do pečiva Na náplň: 200 g namletých vlašských ořechů (mohou být i povidla nebo mák), 200 g moučkového cukru, 1 bílek (žloutek si nechte na pomazání rohlíčků), 1 lžička skořice, 3 lžíce rumu
100 g másla (do paštiky), 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1/2 kg kachních jater, 150 ml červeného vína, sůl, mletý pepř, trochu čerstvého nebo sušeného tymiánu, 50 g másla (na přelití)
Banány oloupeme a vhodíme do mixéru. Přidáme vajíčka a důkladně rozmixujeme v hustší směs. Do ní ještě vmícháme kokosovou moučku. Na pánvi si rozpálíme lžičku kokosového oleje. (Kokosový olej je velmi vhodný na smažení, jelikož je tepelně stabilní až do 200°C, tudíž se nepřepaluje a neprská. Navíc lívanečkům dodá úžasnou vůni.) Malé množství těsta klademe na pánev a malé lívanečky smažíme z obou stran dozlatova. Před další várkou lívanečků vždy přidáme další lžičku kokosového oleje na smažení. Dozlatova opečené lívanečky ihned podáváme – podle chuti můžeme ještě přelít tekutým medem.
Už jste někdy vyzkoušeli hummus s červenou řepou? Nejenže na talíři skvěle vypadá, hlavně skvěle chutná! Budeme potřebovat 100 g červené řepy, 200 g cizrny, 100 g sezamové pasty neboli tahini pasty, šťávu z jednoho citronu, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, špetku soli, mletého kmínu a mletého pepře.
300 g kvalitní hořké čokolády, 250 g syrové červené řepy, 4 vejce, 150 g cukru krupice, 120 g mletých mandlí, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, olivový olej, hladká mouka a nasekané vlašské ořechy či mandle na ozdobu (nemusí být).
Olomoucké tvarůžky nakrájíme na kousky, cibuli s česnekem oloupeme a rovněž pokrájíme na kousky. Chilli papričku se zelenou petrželkou nasekáme. Vše nandáme do sklenice a zalijeme olejem. Necháme proležet asi 2 dny v ledničce. Podáváme s čerstvým chlebem a pivem.
Domácí granola je vlastně doma zapečené müsli, jehož ingredience si sestavíte podle toho, co máte rádi. My jsme kromě ovesných vloček použili kukuřičné lupínky, oříšky, semínka, skořici a med. S čerstvým jablkem a trochou mléka k snídani pak nemá granola chybu! Na domácí granolu si připravíme: 1 hrnek ovesných vloček, 1/2 hrnku vlašských ořechů, 1/2 hrnku lískových ořechů, 1/2 hrnku mandlí, 1/2 hrnku kešu, 1/2 hrnku slunečnicových semínek, 1/2 hrnku rozinek, 4 lžíce lněného semínka, 1 hrnek kukuřičných lupínků, 1 lžíci mleté skořice, trošku soli, trošku mletého kardamomu, 4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje a 4 lžíce tekutého medu. K podávání pak ještě: trochu mléka (popř. jogurtu či tvarohu) a nakrájené jablko.