Svačina

Vyberte si z 401 receptů

6 července., 2021
Moučníky nepečené

Malinovo-vanilkový dezert

1 puding s příchutí vanilkovou Varoma, 1 puding s příchutí malinovou Varoma, 1 l mléka (např. mléko Ranko), 6 lžic cukru, asi 10 dětských piškotů (vyzkoušejte dětské piškoty Dolcezza), trochu tuzemáku, maliny na ozdobu Nejprve si ve dvou hrnečkách rozmícháme vždy trochu mléka s pudingem (v jednom hrnku s vanilkovým a ve druhém hrnku s malinovým) a polovinou cukru. Poté rozdělíme zbylé mléko napůl do dvou rendlíků, přivedeme je téměř k varu a vmícháme připravený obsah hrnečků. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí (nanejvýš 1 minutu). Ještě horké pudingy nalijeme do pohárů, přičemž je proložíme několika dětskými piškoty překapanými tuzemákem. Poháry dáme vychladnout. Vychlazený dezert ozdobíme malinami a můžeme podávat.
Číst dále »

Domácí chleba

300 g polohrubé pšeničné mouky, 300 g žitné chlebové mouky, 500 ml vody, 20 g kvasnic, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky octa
Číst dále »
3 června., 2021
Nápoje teplé

Čaj z čerstvé máty

1 svazek čerstvé máty, 1 l vody, 1 chemicky neošetřený (bio) citron či limetka, med nebo třtinový cukr Čerstvou mátu opereme pod vodou a osušíme jemně utěrkou. Vložíme ji do konvice nebo džbánu a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut vylouhovat a poté přidáme na kolečka nakrájený citron či limetku (nemáme-li chemicky neošetřené ovoce, vymačkáme jen šťávu a nalijeme ji do čaje). Mátový čaj osladíme medem nebo třtinovým cukrem a ihned podáváme.
Číst dále »

Domácí vepřová konzerva

Z bůčku odřízneme kůži a nakrájíme jí na kostičky o velikosti cca 4×4 cm. Plecko a zbytek bůčku nakrájíme na kostičky o velikosti 3×3 cm. Ve velké míse všechno maso, krom kůže osolíme a okmínujeme. Na dno sklenice položíme dva kusy kůže a přidáme maso. Sklenice by měla být plná po okraj. Do každé sklenice přidáme 2 lžičky vody a navrch opět položíme kůži. Zavíčkujeme a vložíme do kastrolu s vodou. Udržujeme teplotu na 80-85 stupních celsia asi hodinu. Poté stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Druhý den vaříme opět hodinu. Sklenice vyjmeme a otočíme dnem nahoru. Necháme vychladnout a uložíme na tmavé místo. Poznámka: zkontrolujte, zda se víčko na sklenici dobře uchytilo. Správně zavařená konzerva by vám měla vydržet až 2 roky.
Číst dále »

Žampionová paštika s tofu

Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Na pánev přidáme nakrájené žampiony a necháme cca 10 minut podusit. Připravenou směs vložíme do misky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme nadrobno nakrájené tofu, ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Nakonec přidáme čerstvě nasekanou petrželku a důkladně promícháme. Hotovou směs přelijeme rozpuštěným máslem, vložíme do lednice a čekáme, než máslo zatuhne. Můžeme podávat na celozrnné bagetce s plátkem rajčete.
Číst dále »

Rebarborový džem s jahodami

1 kg řapíku rebarbory, 500 g jahod, 400 g tmavého cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 ks citronu, kůra z chemicky neošetřeného citronu
Číst dále »
10 května., 2021
Nápoje studené

Rebarborová limonáda

500 g rebarbory, 2 dl jablečného moštu,. 4 cl cukrového sirupu, citronová šťáva, 1/2 l vody
Číst dále »
7 května., 2021
Zeleninová jídla

Květákový závin z listového těsta

Květák uvaříme ve slané vodě doměkka (asi 8 minut) a dáme okapat. Na másle si mezitím zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme uvařený květák, který jemně rozmačkáme a také opečeme. Směs osolíme, opepříme a zalijeme vejci ušlehanými se smetanou. Necháme ztuhnout a dáme vychladnout. Z listového těsta si vyválíme 2 placky, naplníme je květákovou směsí a posypeme nasekanou čerstvou petrželkou. Závin pevně zavineme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Dáme péci do předem vyhřáté trouby na 180°C na zhruba 20 až 25 minut a upečeme dozlatova. Podáváme teplé.
Číst dále »
3 května., 2021
Luštěniny, Saláty,

Fazolový salát

Fazole přebereme, propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Druhý den je uvaříme doměkka. Jarní cibulku a česnek očistíme, cibulku nasekáme najemno a česnek utřeme se solí. Uvařené fazole scedíme, necháme okapat a dáme do mísy. Z olivového oleje, citronové štávy a sójové omáčky si připravíme zálivku, do níž přidáme nasekanou jarní cibulku a rozetřený česnek. Okořeníme mletým pepřem. Zálivku smícháme s fazolemi a dáme odležet na několik hodin do lednice. Fazolový salát podáváme s pečivem.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky