250 ml neslazeného mléka (např. mandlového, ale může být i klasické), 1 lžičku oloupané a nastrouhané čerstvé kurkumy (popř. trochu sušené mleté kukumy), 1 lžičku oloupaného a nastrouhaného zázvoru, trochu mleté skořice, špetka mletého černého pepře a 1 lžička cukru (nejlépe třtinového)
Máme pro vás tip na jednoduchou, zdravou a hlavně výtečnou svačinku pro děti do školy. A pokud ji budou chtít i během dne, nevadí, protože je bleskurychle hotová!
2 vejce, 250 g cukru krupice, citrónová kůra z 1/2 citrónu, 125 g loupaných mandlí, 125 g neloupaných mandlí, 125 g lískových oříšků, ½ kypřicího prášku do pečiva, 250 g hladké mouky, 1 vejce na potření
850 g jablek, 150 ml jablečného džusu (např. jablečné šťávy 100% Kapíto), 1 balíček kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice (vyzkoušejte naši skořici Dle Gusta), 5 ks hřebíčku, 300 g Gelfix Klasik 1:1 (vyrábí Dr. Oetker), 1 kg cukru a 1 dl tuzemáku (doporučujeme Tuzemák Marshall)
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky. Dáme je do salátové mísy, kam přidáme i oloupanou a na kousky či plátky pokrájenou cibuli. Zálivku si připravíme smícháním vody, olivového oleje, octa a cukru. Dochutíme ji solí a pepřem a přelijeme přes rajčata s cibulí. Vše lehce promícháme, podle chuti přesypeme posekanou pažitkou a dáme vychladit do ledničky. Hotový rajčatový salát podáváme samotný nebo jako přílohu k masu.
Zralé švestky opláchneme, rozpůlíme a vyjmeme z nich pecky. Naskládáme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85°C. Poznámka: Takto zavařené švestky jsou vhodné na plnění knedlíků, na koláče, buchty i jako kompot pro diabetiky.