Svačina

Vyberte si z 398 receptů

Jablečný džem se skořicí

850 g jablek, 150 ml jablečného džusu (např. jablečné šťávy 100% Kapíto), 1 balíček kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice (vyzkoušejte naši skořici Dle Gusta), 5 ks hřebíčku, 300 g Gelfix Klasik 1:1 (vyrábí Dr. Oetker), 1 kg cukru a 1 dl tuzemáku (doporučujeme Tuzemák Marshall)
Číst dále »
0 komentářů
6 září., 2021
Saláty

Rajčatový salát

Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky. Dáme je do salátové mísy, kam přidáme i oloupanou a na kousky či plátky pokrájenou cibuli. Zálivku si připravíme smícháním vody, olivového oleje, octa a cukru. Dochutíme ji solí a pepřem a přelijeme přes rajčata s cibulí. Vše lehce promícháme, podle chuti přesypeme posekanou pažitkou a dáme vychladit do ledničky. Hotový rajčatový salát podáváme samotný nebo jako přílohu k masu.
Číst dále »
0 komentářů

Švestky ve vlastní šťávě

Zralé švestky opláchneme, rozpůlíme a vyjmeme z nich pecky. Naskládáme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85°C. Poznámka: Takto zavařené švestky jsou vhodné na plnění knedlíků, na koláče, buchty i jako kompot pro diabetiky.
Číst dále »
0 komentářů
19 srpna., 2021
Moučníky nepečené

Broskvová pěna se skořicí

Skvělý jednoduchý dezert, který potěší nejen vás, ale i vaše děti.
Číst dále »
0 komentářů
19 srpna., 2021
Moučníky pečené

Meruňková bublanina

1 kg zralých meruněk, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 5 žloutků, 2 dl mléka, 370 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 lžička citronové kůry z chemicky neošetřeného (bio) citronu, 5 bílků, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na pocukrování hotové bublaniny
Číst dále »
0 komentářů
19 srpna., 2021
Moučníky pečené

Broskvový koláč

4 vejce, 150 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 1 dl oleje, 600 g broskví, 6 lžic tekutého medu
Číst dále »
0 komentářů

Meruňková marmeláda z papiňáku

1 kg meruněk, trochu vody, 1/2 kg krupicového cukru, 1 balíček GelFix 2:1, šťáva z 1 citronu
Číst dále »
0 komentářů

Broskvový džem se skořicí

Broskve očistíme a oloupeme (pokud nám nejde slupka sloupnout, spaříme broskve vařicí vodou, necháme ve vodě 10 sekund stát a poté zchladíme studenou vodou). Oloupané broskve vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Dáme je do hrnce i s mletou skořicí a kyselinou citronovou, přivedeme k varu a vaříme zhruba 8 minut (až broskve pustí šťávu). Pak odstavíme z ohně a přidáme Gelfix s trochou cukru. Přivedeme opět k varu a přisypeme zbytek cukru. Vaříme 3 minuty. Přidáme broskvovou pálenku a  ještě horký džem plníme do suchých čistých sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Poznámka: Se sklenicemi s džemem několik dní pro jistotu nehýbeme, aby byl želírovací proces zcela dokončen.
Číst dále »
0 komentářů
13 srpna., 2021
Moučníky pečené

Valašské tvarohové koláčky

Nejprve si přesejeme mouku do větší mísy, uprostřed vyhloubíme důlek a rozdrobíme droždí. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce s trochou cukru a mouky na kaši, povrch posypeme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme na teplém místě asi 10 až 20 minut kynout (nejméně tak dlouho, dokud se na moučné vrstvě na kvásku neobjeví trhliny). Vzešlý kvásek promícháme s moukou a se solí a přidáme ostatní ingredience. Těsto mísíme dřevěnou vařečkou tak dlouho, až se začnou tvořit bublinky. (Správně vypracované těsto je pevné a suché, nepřichytává se na stěny mísy, nelepí se. Pro vypracování těsta můžeme místo vařečky použít rovněž svoje ruce. Když se nám těsto lepí na prsty, musíme ho ještě hníst nebo můžeme přidat trochu mouky.) Hotové vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme aspoň 30 minut kynout. Poté těsto vyndáme na vál a z těsta vytvoříme malé bochánky, které necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Bochánky zmáčkneme na placky se silnějším okrajem. Nyní si smícháme všechny ingredience na náplň a nandáme ji bohatě na koláčky. Ozdobíme rozinkami a okraje koláčků pomažeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě posledních 10 minut odpočinout a poté vložíme do trouby vyhřáté na 200° Celsia. Pečeme dozlatova přibližně 15 minut. Hotové koláčky podle chuti pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky