Chia semínka si můžete přidat například do jogurtu, pudingu, salátů, nebo s nimi dokonce zahustit omáčky. Jako výborná snídaně nebo svačina, která vás zdravě zasytí, může sloužit i ovocné smoothie. Na borůvkové smoothie budeme potřebovat: hrst borůvek (čerstvých či mražených), 1 banán, 2 lžičky chia semínek, 2 lžíce bílého jogurtu a 1 dl mléka.
Pravý řecký salát se sice správně dělá pouze ze sýra feta, ten je však chuťově i vzhledově podobný s balkánským sýrem, tudíž je za něj u nás v salátu často zaměňován. 😉 Na řecký salát s balkánským sýrem si přichystáme: 4 až 8 rajčat (podle velikosti), 1/2 salátové okurky, 1 červenou cibuli, kousek zeleného salátu, 4 lžíce olivového oleje, trochu vinného octa, sůl, 100 g černých oliv, 1 balení (180 g) balkánského sýra (vyzkoušejte naši značku Ranko) a trochu oregana.
Možná tento předkrm znáte jako Caprese salát, možná jako rajčata s mozzarellou a bazalkou. V obou případech je to stejná dobrota a potřebujete na ni jen pár ingrediencí. Navíc je hotová za chviličku. Co tedy budeme na Caprese salát potřebovat? 1 mozzarellu (vyzkoušejte kvalitní mozzarellu naší značky Ranko), 2 velká rajčata, sůl, mletý pepř, čerstvou bazalku, bazalkové pesto ve skleničce (ale zvládneme to i bez něj), trochu olivového oleje a balzamikového octa.
Olomoucké tvarůžky nakrájíme na kousky, cibuli s česnekem oloupeme a rovněž pokrájíme na kousky. Chilli papričku se zelenou petrželkou nasekáme. Vše nandáme do sklenice a zalijeme olejem. Necháme proležet asi 2 dny v ledničce. Podáváme s čerstvým chlebem a pivem.