Naprostý základ dne je snídaně a s touhle konkrétní vydržíte klidně až do oběda syti a plni energie. A ještě si skvěle pochutnáte! Pokud tedy máte s ovesnou kaší špatné zkušenosti, rozhodně jí dejte ještě jednu šanci a vyzkoušejte ji podle našeho receptu. Na jednu porci si připravíme: 35 g jemných ovesných vloček, 180 ml mléka, 1 lžičku čekankového sirupu (nebo jiného sladidla), 1 lžíci měkkého tvarohu, sušené goji, čerstvé ovoce, oříšky či semínka podle chuti
Máme pro vás tip na malé občerstvení – chleba s avokádovou pomazánku a vejcem, který můžete naservírovat někomu milému ve vašem okolí. Připravíme si na něj: Na pomazánku: 1 zralé avokádo, 1 lučinu, 1 lžíci zakysané smetany, 1 stroužek česneku, šťávu z 1/2 citronu, sůl a mletý pepř. Dále: plátky tmavého chleba, vejce a trochu oleje na smažení.
Vejce utřeme s cukrem, přisypeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, vanilkovým cukry a troškou soli. Přilijeme mléko s olejem a pečlivě vše promícháme. Do této směsi lehce vmícháme nasekané vlašské ořechy a pokrájené banány. Vzniklé těsto naplníme do formiček (aby nebyly zcela plné, ale zhruba do 3/4 jejich objemu) a vložíme do trouby předehřáté na 170° Celsia. Pečeme asi 20 minut dozlatova – záleží na velikosti formiček. Hotové banánové muffiny podáváme ke kávě nebo čaji. Poznámka: Muffin (čteme mafin) je druh malého pečiva, který tvarově připomíná dortík. Není však tak sladký a většinou nemívá polevu. Muffiny se pečou v tzv. muffinových formičkách či pohárcích, které mohou být kovové či silikonové, jsou pravidelně přehýbané a dávají muffinu jeho správný tvar. Existuje mnoho variant a příchutí muffinů např. borůvkové, čokoládové, malinové, skořicové, banánové, mandlové, citronové, oříškové, jahodové, ale i dýňové, mrkvové, okurkové apod. Muffiny se často jedí k snídani, lze je ale podávat také ke svačině nebo k jiným příležitostem.
Potřebujete v novém roce trochu odlehčit jídelníček, ale stále vás honí chutě na sladké? Vyzkoušejte náš recept na cizrnovou nutellu a nemusíte mít žádné výčitky, že byste jedli nezdravě. Jen si dejte pozor na snězené množství, ačkoliv to bude těžké. Připravíme si: 200 g suché cizrny (což bude 480 g vařené cizrny) – vyzkoušejte naši značku Varoma, 1 plechovku kokosového mléka, 1 lžička soli, 6 lžic kvalitního kakaa (např. COOP Premium), 6 lžic medu a 2 lžíce vanilkového extraktu či vanilkové pasty.
1 litr mléka (např. čerstvé mléko Ranko), 2 lžíce kakaa (doporučujeme kakao Coop Premium), třtinový nebo jiný cukr (množství podle chuti), 2 badyány, 2 kousky celé skořice (vyzkoušejte celou skořici Dle Gusta), 100 g kvalitní čokolády
Pokud dostanete chuť na sladký dezert, ale raději si jej kvůli vysokému počtu kalorií odpustíte, máme pro vás ideální náhradu – zdravé banánové lívanečky. Budeme potřebovat: 1 zralý banán, 1 větší vejce, 1 lžíce hladké mouky, kokosový olej (popřípadě i jiný, kokosový je ale velmi zdravý) a javorový sirup, bílý jogurt, skořice, ořechy či ovoce (vše podle chuti).