Ostružiny omyjeme vodou a dáme je do kastrolu. Do plátěného pytlíčku vložíme celou skořici spolu s hřebíčky a přidáme jej k ostružinám. Přivedeme pomalu k varu a ostružiny při tom mírně rozmačkáme mačkadlem na brambory. Poté přidáme Želírfix 2:1 rozmíchaný ve 2 lžících cukru a necháme asi 4 minuty probublávat na mírném ohni. Přisypeme zbývající cukr a povaříme poslední 2 minuty. Stáhneme z ohně, pytlíček s kořením vyndáme a vmícháme citronovu šťávu s tuzemákem. Horký džem naplníme do vymytých a vysušených skleniček, uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Rozemleté levandulové květy dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme pokrájené citrony s celou skořicí a necháme 20 minut mírně vařit. Hrnec odstavíme z plotny a levanduli s citrony a skořicí necháme zhruba 1 den vyluhovat. Poté scedíme, přisypeme cukr a za občasného míchání jej necháme nad plamenem rozpustit. Poté ještě chvíli povaříme, dokud není konzistence medu ideální. Ještě horký med naplníme do vymytých a vysušených skleniček. Levandulový med servírujeme například namazaný na chléb s máslem.
V misce si smícháme vejce s mlékem a na pánvi rozehřejeme olej. Do této vaječné směsi namočíme toastové chleby a na rozpáleném oleji je osmažíme z obou stran dozlatova. Po usmažení je necháme odkapat na papírové utěrce. Mezitím si smícháme zakysanou smetanu s troškou cukru a otevřeme Salko karamel. Osmažený toast pokapeme zkaramelizovaným Salkem, přidáme oslazenou zakysanou smetanu, poklademe banány pokrájenými na kolečka a vše posypeme nasekanými oříšky. Ihned podáváme. Poznámka: Salko karamel je již zkaramelizované zahuštěné slazené mléko a nemusíme jej tedy vařit. Stačí otevřít plechovku a máme bez práce sametový a lahodný karamel.
2 kg ovoce, 3 kousky celé skořice, 3 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků, šťáva z 2 citronů (z 1 bio citronu i kůra), 1 kg krupicového cukru, 2 dl tuzemáku nebo griotky