Zdravá, rychlá a lehká pomazánka, která jistě potěší chuťové buňky každého milovníka červené řepy. Budeme potřebovat: 250 g předvařené červené řepy, 1 vanička (nízkotučného) tvarohu, 2 stroužky česneku, 1 menší červená cibule a sůl s pepřem podle chuti.
Do velké mísy dáme rozdrobené kvasnice s vlažnou vodou, přidáme 3 hrnky prosáté mouky a vše řádně spojíme. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zbytek prosáté mouky a vše dobře prohněteme tak, aby vzniklo husté táhlé těsto. To si položíme na pomoučený vál a začneme ho ručně silou hníst. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu mouky, aby nám vzniklo hladké a pružné těsto. Poté si hotové těsto pomažeme ze všech stran olivovým olejem a dáme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou. Těsto necháme 1 až 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 kusy, ze kterých vytvoříme ovály dlouhé asi 20 cm. Přemístíme je na plechy vyložené pečicím papírem a shora uděláme (namočeným prstem) důlky do řad. Propíchané chleby pokapeme olivovým olejem. Připravené plechy vložíme do předehřáté trouby na 240 °C a pečeme přibližně 5 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka. Upečený česnekový pita chléb necháme vystydnout a poté zabalíme do utěrky, aby nám neztvrdnul. Podáváme jako přílohu k různým masovým nebo zeleninovým pokrmům.
Chcete překvapit něčím neobvyklým a připravit nejen chuťově skvělý, ale také nápaditý dezert? Pak vyzkoušejte tyto jablečné růže! Co budeme potřebovat? 1 listové těsto, 2 velká sladká jablka, 1/2 citronu, džem nebo lískooříškovou pomazánku, skořicový cukr, 1 hrnek vody, 1 vejce (na potření) a moučkový cukr (na posypání).
250 g chedarru, goudy nebo ementaleru, 250 g másla, 250 g hladké mouky, 2 vejce, grilovací a provensálské koření (hrubozrnná sůl a kmín), lněná či jiná semínka
Před každou oslavou, kde budeme holdovat alkoholu, bychom si měli dát něco tučného či mastného, aby ranní kocoviny nebyly tak strašné. Ovarové koleno je přesně to, co by každý měl snís pokud se chystá na silvestrovskou oslavu. Pojďme tedy na jeho přípravu.