Lilek nakrájíme na kolečka tloušťky asi půl cm a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, kde je osolíme a pokapeme olejem a vinným octem. Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme je zhruba 15 minut doměkka a dozlatova. Necháme je vychladnout a vychladlé je navrstvíme do skleniček. Proložíme plátky čerstvého česneku (případně čerstvých bylinek) a zalijeme olejem. Necháme několik dní v lednici marinovat. Jako přílohu servírujeme chléb nebo bílou bagetku.
Zelený chřest zbavený dřevnatého konce dáme na 8 až 10 minut vařit do osolené vody, do níž přidáme plátek másla a plátek limetky. Mezitím si nakrájíme kozí sýr na malé kostičky. Uvařený chřest opatrně slijeme a naservírujeme na talíř. Takto připravený ho posypeme na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a kostičkami kozího sýra. Opepříme čerstvě mletým pepřem, osolíme a přidáme měsíček limetky na ozdobu. Podáváme s čerstvým bílým pečivem.
Nejprve si kouskem másla (asi 10 g) vymastíme formu na terinu. Lososové filety omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Na zbylém másle (asi 20 g) si osmahneme oloupanou a pokrájenou cibuli. Necháme ji vychladnout a smícháme s kostkami lososa, pokrájenou střítkou bílého chleba, vejcem, solí, bílým pepřem, směsí na ryby a nasekaným koprem. Přilijeme smetanu a dáme na 30 minut ztuhnout do mrazáku. Poté vychlazené přísady rozmixujeme (až na několik kousků lososa, které necháme v kostkách) a nalijeme do formy na terinu. Vhodíme i schované kousky lososa. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Formu s terinou vložíme do pekáče naplněného horkou vodou (voda by měla dosahovat asi do dvou třetin). Pekáč s formou dáme do trouby a necháme péci (vařit) zhruba 45 minut. Poté terinu vyndáme (v případě potřeby slijeme tuk) a necháme vychladnout a posléze i vychladit v lednici. Vyklopíme z formy, ozdobíme snítkem kopru a podáváme s čerstvým pečivem.
1 kg králičích hřbetů, 1 cibule, 3 stroužky česneku, asi 4 kuličky nového koření, asi 6 kuliček pepře, cca 3 bobkové listy, 2 feferonky, 150 g vepřového bůčku, 150 g libového vepřového masa, 5 rohlíků, asi 1/4 l mléka, 150 g slaniny, 3 žloutky, trochu mletého muškátového oříšku, sůl, mletý pepř