Pro gurmány

Vyberte si z 488 receptů

12 listopadu., 2018
Saláty

Papájový salát

Rychlý ovocný salát s papájou je báječným osvěžením (nejen) v horkých dnech. Papáju si nakrájíme na menší kousky, pomelo oloupeme a rovněž nakrájíme, vydlabeme obsah granátového jablka a přidáme kešu oříšky (celé nebo můžeme pokrájet). Vytvoříme si dressing ze zakysané smetany či bílého jogurtu a dochutíme šťávou z půlky citrónu a medem. Ovocný salát dáme do lednice vychladit a osvěžující pochoutka je hotová. Tip: Máte rádi thajskou kuchyni a rádi mícháte sladké chutě s ostřejšími? Zkuste oblíbený thajský salát s papájou – Som Tam.
Číst dále »
31 října., 2018
Bramborové pokrmy

Irské bramborové placky Boxty

Boxty jsou typické irské bramborové placičky, které se skvěle hodí ke snídani s nakyslou jablečnou omáčkou, s osmaženou slaninou, klobáskou, volským okem,nebo míchanými vejci.
Číst dále »
24 srpna., 2018
Polévky teplé

Rychlá polévka z červené řepy

2 předem uvařené středně velké červené řepy, 2 brambory, 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1 plechovka loupaných rajčat, 1 litr zeleninového vývaru (popř. vody), sůl, mletý pepř, drcený kmín, trochu balzamikového octa, kousek másla, 1 kelímek smetanového bílého jogurtu či zakysané smetany, čerstvé bylinky na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
17 srpna., 2018
Hovězí maso

Hovězí steak na pepři

4 steaky z roštěné, sůl, 1 lžíce vícebarevného pepře, 2 lžíce oleje, kousek bylinkového másla
Číst dále »

Opečený a naložený lilek

Lilek nakrájíme na kolečka tloušťky asi půl cm a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, kde je osolíme a pokapeme olejem a vinným octem. Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme je zhruba 15 minut doměkka a dozlatova. Necháme je vychladnout a vychladlé je navrstvíme do skleniček. Proložíme plátky čerstvého česneku (případně čerstvých bylinek) a zalijeme olejem. Necháme několik dní v lednici marinovat. Jako přílohu servírujeme chléb nebo bílou bagetku.
Číst dále »
8 června., 2018
Polévky teplé

Lososová polévka Lohikeitto

Slyšeli jste už o polévce lohikeitto? Tato lososová polévka pochází z Finska a je jakousi kombinací bramboračky a rybího vývaru. A jakkoliv se to může zdát nesourodé, chutě báječně ladí a polévku si jistě zamilujete.
Číst dále »

Chřestový koláč

10 ks bílého nebo zeleného chřestu (popř. kombinace obou), 1 balení listového těsta (vyzkoušejte naše mražené listové těsto Dle Gusta), asi 50 g listového špenátu, 200 g šunky, 150 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda či ementál), 250 ml smetany (doporučujeme naši smetanu Ranko), 2 vejce
Číst dále »
31 května., 2018
Předkrmy a lehká jídla

Chřestové rolky se šunkou

Bílý chřest oloupeme od hlavičky směrem dolů a vložíme do osolené vroucí vody, do které přidáme plátek másla a plátek citronu. Chřest vaříme zhruba 10 až 12 minut (podle velikosti). Poté ho opatrně slijeme a ještě horký zabalíme do plátků šunky (můžeme dávat více kusů chřestu do jedné rolky – záleží na velikosti chřestu i pokrájené šunky). Vzniklé rolky svážeme jarní cibulkou, posypeme nasekanou pažitkou a petrželkou a ihned podáváme. Jako přílohu volíme například čerstvé pečivo.
Číst dále »
24 května., 2018
Grilované pochoutky

Vepřová panenka v hořčici a středomořská salsa

Panenky nejdříve dobře odblaňte, poté je omyjte, osušte, mírně osolte a opepřete. Na marinádu smíchejte med, hořčici a olivový olej, poměr zvolte podle chuti. Nakonec vmíchejte otrhané lístky tymiánu a ingredience dobře prošlehejte. K marinování můžete použít igelitový sáček: vlijte marinádu, přidejte maso, zauzlujte, vše důkladně promněte a nechte v lednici přes noc. Pokud chcete grilovat okamžitě, postačí k marinování 1 hodina. Před grilováním vyjměte panenky z lednice a nechejte dojít do pokojové teploty. Přebytek marinády otřete, aby se nepřipalovala. Grilujte na roštu 10–15 minut dle velikosti masa. Po dobu grilování panenky postupně obracejte a potírejte zbylou marinádou. Hotové panenky můžete před podáváním mírně dosolit. Podávejte nakrájené přes vlákno na šikmé řezy. Doplňte zeleninovým salátem nebo se středomořskou salsou. Středomořská salsa Rajčata a cibuli nakrájejte na malé kousky. Lístky petrželky nasekejte nadrobno, stejně i chilli papričky, olivy nasekejte nahrubo. Vše vložte do větší mísy, přidejte citronovou šťávu, olivový olej a podle chuti osolte a opepřete. Nechejte chvíli v chladu odležet, aby se všechny ingredience řádně prolnuly. TIP: Před krájením a podáváním nechte maso chvíli odležet, zvláště v případě, grilujete-li větší kusy masa. Servírujte s nápoji Coca-Cola.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky