Pro gurmány

Vyberte si z 483 receptů

22 listopadu., 2018
Zavařování a nakládání

Nakládané feferonky s česnekem

čerstvé feferonky (červené nebo zelené, pálivé či méně pálivé), česnek, 1 l vody, 150 g krystalového cukru, 2 dl octa (8%), 5 g soli
Číst dále »
0 komentářů

Krevetový salát s pomelem

Pomelo oloupeme a vybereme z něj dužinu. Tu nakrájíme na menší kousky. Vyzrálé avokádo rozkrojíme podélně na polovinu, odstraníme pecku a vnitřek opatrně vydlabeme lžičkou. (Zbytek avokáda nevyhazujeme!) Do misky si dáme pokrájené pomelo s avokádem, přidáme vyloupané a předvařené krevety a zakapeme limetkovou šťávou. Necháme chvilku odležet. Mezitím si připravíme zálivku: Bílý jogurt smícháme s majonézou, přidáme nasekané chilli papričky a dochutíme solí, mletým pepřem a rybí omáčkou. Na závěr vydlabané avokádo “vysteleme” kouskem zeleného salátu, naservírujeme na něj odleželý krevetový salát a přelijeme jej připravenou zálivkou. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
12 listopadu., 2018
Saláty

Papájový salát

Rychlý ovocný salát s papájou je báječným osvěžením (nejen) v horkých dnech. Papáju si nakrájíme na menší kousky, pomelo oloupeme a rovněž nakrájíme, vydlabeme obsah granátového jablka a přidáme kešu oříšky (celé nebo můžeme pokrájet). Vytvoříme si dressing ze zakysané smetany či bílého jogurtu a dochutíme šťávou z půlky citrónu a medem. Ovocný salát dáme do lednice vychladit a osvěžující pochoutka je hotová. Tip: Máte rádi thajskou kuchyni a rádi mícháte sladké chutě s ostřejšími? Zkuste oblíbený thajský salát s papájou – Som Tam.
Číst dále »
0 komentářů
31 října., 2018
Bramborové pokrmy

Irské bramborové placky Boxty

Boxty jsou typické irské bramborové placičky, které se skvěle hodí ke snídani s nakyslou jablečnou omáčkou, s osmaženou slaninou, klobáskou, volským okem,nebo míchanými vejci.
Číst dále »
0 komentářů
24 srpna., 2018
Polévky teplé

Rychlá polévka z červené řepy

2 předem uvařené středně velké červené řepy, 2 brambory, 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1 plechovka loupaných rajčat, 1 litr zeleninového vývaru (popř. vody), sůl, mletý pepř, drcený kmín, trochu balzamikového octa, kousek másla, 1 kelímek smetanového bílého jogurtu či zakysané smetany, čerstvé bylinky na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
17 srpna., 2018
Hovězí maso

Hovězí steak na pepři

4 steaky z roštěné, sůl, 1 lžíce vícebarevného pepře, 2 lžíce oleje, kousek bylinkového másla
Číst dále »
0 komentářů

Opečený a naložený lilek

Lilek nakrájíme na kolečka tloušťky asi půl cm a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, kde je osolíme a pokapeme olejem a vinným octem. Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme je zhruba 15 minut doměkka a dozlatova. Necháme je vychladnout a vychladlé je navrstvíme do skleniček. Proložíme plátky čerstvého česneku (případně čerstvých bylinek) a zalijeme olejem. Necháme několik dní v lednici marinovat. Jako přílohu servírujeme chléb nebo bílou bagetku.
Číst dále »
0 komentářů
8 června., 2018
Polévky teplé

Lososová polévka Lohikeitto

Slyšeli jste už o polévce lohikeitto? Tato lososová polévka pochází z Finska a je jakousi kombinací bramboračky a rybího vývaru. A jakkoliv se to může zdát nesourodé, chutě báječně ladí a polévku si jistě zamilujete.
Číst dále »
0 komentářů

Chřestový koláč

10 ks bílého nebo zeleného chřestu (popř. kombinace obou), 1 balení listového těsta (vyzkoušejte naše mražené listové těsto Dle Gusta), asi 50 g listového špenátu, 200 g šunky, 150 g tvrdého sýra (např. eidam, gouda či ementál), 250 ml smetany (doporučujeme naši smetanu Ranko), 2 vejce
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky