Pro gurmány

Vyberte si z 474 receptů

2 července., 2019
Grilované pochoutky

Grilovaná vepřová žebra a salát Coleslaw

Žebra očistěte a odblaňte. Nakrájejte je velkým ostrým nožem na jednotlivá žebra. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Smíchejte ho s prolisovaným česnekem, medem, sójovou omáčkou, solí a pepřem. Dobře promíchejte a vzniklou marinádou potřete maso. Žebra naskládejte do grilovací misky, přikryjte potravinovou fólií a nechte asi 4 hodiny marinovat v chladu. Marinované maso grilujte 8 minut po každé straně, poté grilovací misku na roštu přesuňte na menší žár, přiklopte gril a pečte ještě asi 15 minut. Grilovaná žebra výborně doplní salát Coleslaw. Salát Coleslaw Zelí a cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev na tenké nudličky. Zakysanou smetanu nebo majonézu smíchejte se solí, pepřem, cukrem, vinným octem, citronovou šťávou a do dresinku vmíchejte zeleninu. Salát nechejte v lednici uležet a podávejte ho chladný. TIP: Maso při marinování nepřesolte, zbytečně by tak uvolnilo vlastní šťávu. Dosolit můžete, až hotový pokrm. 
Číst dále »
0 komentářů
14 června., 2019
Drůbež

Pálivé indické kuře (Madras)

1 kuře (o váze asi 1 a 1/2 kg), 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička chilli, čerstvě umletý pepř, 30 g másla, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžičky mleté kurkumy, sůl, 150 ml vody
Číst dále »
0 komentářů
5 června., 2019
Ryby a mořské plody

Marinovaný a pečený losos

500 g lososa (nejlépe čerstvého – jen chlazeného), 1 dl olivového oleje, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce octa balzamico, 2 prolisované stroužky česneku, 50 g sezamových semínek, 1 lžíce medu, několik plátků citronu, sůl, pepř
Číst dále »
0 komentářů
21 května., 2019
Domácí výrobky

Domácí smetanový sýr mascarpone

3 kelímky čerstvé netrvanlivé smetany (33 %), šťáva z 1/2 citronu
Číst dále »
0 komentářů

Domácí tofu ze sójových bobů

Na namočení: 500 g kvalitních sójových bobů, voda Na syřidlo: 2 dl studené vody, šťáva ze 2 citrónů, 2 lžíce balzamikového octa
Číst dále »
0 komentářů
17 dubna., 2019
Těstoviny

Špagety se špenátem

1 balení špaget (400 g), 4 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 250 g čerstvého špenátu (popř. balíček mraženého, ne však drceného), 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 150 ml smetany, sůl, pepř, trochu citronové šťávy, 200 g slaniny
Číst dále »
0 komentářů
20 března., 2019
Zeleninová jídla

Růžičková kapusta se šunkou a cibulkou

500 g růžičkové kapusty, 300 g kvalitní šunky (např. od kosti), 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, trochu citronové šťávy, asi 80 g másla
Číst dále »
0 komentářů

Čínské taštičky plněné masem

Nejprve si připravíme těsto: Hladkou mouku smícháme s vodou a solí a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. (Pokud bude potřeba, přilijeme trošku vody.) Poté dáme těsto odležet do ledničky. Mezitím uděláme náplň: Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibulku s mrkví, přidáme mleté maso a dusíme přibližně 10 minut. Dochutíme sojovou omáčkou a podle potřeby dosolíme. Směs necháme vychladnout. Hotovou vychladlou směsí plníme kolečka z těsta, přičemž vždy pečlivě přeložíme a utěsníme okraje, aby nám z taštiček náplň nevypadla. Taštičky vkládáme do hrnce s horkou vodou, ale pozor – voda přitom nesmí vařit! Necháme je v této téměř vařicí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Poté vyndáme a servírujeme na talíř s omáčkou připravenou ze směsi sojové a worchestrové omáčky spolu s nadrobno nasekaným česnekem a chilli. Ozdobíme drobně posekaným pekingským zelím a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
22 listopadu., 2018
Zavařování a nakládání

Nakládané feferonky s česnekem

čerstvé feferonky (červené nebo zelené, pálivé či méně pálivé), česnek, 1 l vody, 150 g krystalového cukru, 2 dl octa (8%), 5 g soli
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky