Pro gurmány

Vyberte si z 485 receptů

20 září., 2021
Drůbež

Medová kachna s jablky

1 kachna, sůl, kmín, 2 cibule, asi 1/2 litru vody, 2 lžíce sádla, 6 lžic medu, 4 jablka a hrst brusinek
Číst dále »
0 komentářů

Dýňovo-rajčatové čatní

1 středně velká dýně (čisté váhy asi 1 kg – bez vydlabaných semínek a oloupané kůry), 500 g zralých rajčat, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 50 g rozinek, 650 g cukru, 40 g soli, 1/2 l octa (8 %), 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření
Číst dále »
0 komentářů

Rajčatové sugo

Pokud jste milovníci dobré italské pizzy nebo těstovin, recept na sugo, které tvoří základ mnoha italským jídlům prostě musíte vyzkoušet.
Číst dále »
0 komentářů
10 září., 2021
Omáčky a dresinky

Domácí rajčatové pesto

Zapomeňte na kečup a vyzkoušejte tohle skvělé rajčatové pesto, které perfektně doplní nejen těstoviny, ale třeba také maso či ryby! Co budeme na rajčatové pesto potřebovat? 4 středně velká rajčata, hrst čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce strouhaného parmazánu, sůl a mletý pepř.
Číst dále »
0 komentářů
8 září., 2021
Těstoviny

Špagety se sušenými rajčaty

Přivedeme k varu větší množství osolené vody na špagety a uvaříme je podle návodu na obalu. Sušená rajčata vyndáme ze skleničky (olej z nich necháme stranou) a pokrájíme je na menší kousky. Mezitím si na slitém oleji z naložených rajčat prohřejeme plátky česneku, ale jen chvilku a na mírném plameni, aby česnek nezhořkl. Přilijeme bílé víno a pár minut povaříme. Poté přidáme pokrájená sušená rajčat, podle potřeby osolíme, opepříme a přidáme špagety uvařené al dente. Vše jemně promícháme. (Směs nesmí být suchá, proto v případě potřeby přidáme ještě trošku vody!) Servírujeme na talíře, kde posypeme nastrouhaným sýrem a zelenými bylinkami. Ihned podáváme. Poznámka: Sušená nakládaná rajčata si můžeme připravit i doma – recept na ně naleznete ZDE
Číst dále »
0 komentářů

Nakládaná sušená rajčata

1 kg tvrdých zralých rajčat, 1 hrnek bílého vinného octa, 1 hrnek vody, 4 stroužky česneku, čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián), olivový olej
Číst dále »
0 komentářů

Domácí rajčatový protlak

Nejprve si oloupeme rajčata. Nařízneme je nožem do kříže, spaříme horkou vodou a hned poté prudce zchladíme. Nyní slupku snadno sloupneme.  Oloupaná rajčata dáme na 10 až 15 minut povařit. Poté přidáme cukr, sůl a prolisovaný česnek a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Hotový rajčatový protlak přelijeme do sklenic či lahví a necháme vychladnout. Skladujeme v ledničce.
Číst dále »
0 komentářů
5 srpna., 2021
Domácí výrobky

Domácí šlehačka z mléka a másla

200 ml čerstvého polotučného mléka a 125 g (domácího) másla
Číst dále »
0 komentářů
21 července., 2021
Saláty

Melounový salát na slano

Salát: 1/2 oranžového melounu Galia, 100 g šunky (nejlépe např. parmské), 1 sáček kuliček z mozzarelly Mátová zálivka: 2 lžíce citronové šťávy, 5 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, čerstvá máta
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky