1 kachna, sůl a kmín (na kachnu), 400 g zelí, 1 větší cibule, 50 g sádla, 1 lžíce celého kmínu, 100 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, sůl, trochu bílého vína
Vepřové ramínko očistíme, ze všech stran ho osolíme a trochu opepříme hrubě mletým pepřem. V kastrolu si rozpálíme olej a ramínko na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme a ve zbylém oleji opečeme i oloupané celé stroužky česneku a kousky oloupané cibule. Zalijeme je červeným vínem a víno necháme vyvařit. Poté do kastrolu vrátíme maso a přidáme zeleninový vývar s nadrobno posekaným rozmarýnem a medem. Přikryjeme pokličkou a při mírném plameni dusíme doměkka (bude to trvat asi 2 a 1/2 hodiny). Na závěr omáčku zjemníme kouskem másla. Podáváme například s pečenými pikantními brambory. Poznámka: Recept na pečené pikantní brambory naleznete ZDE
Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Ty dáme nejlépe do sušičky, popř. česnek usušíme v zimě na topení nebo v létě na slunci (jako houby na sítu). Usušený česnek poznáme podle toho, že se mezi prsty bude drolit na prášek. Takto usušený česnek přendáme do suché a pevně uzavírací tmavé nádoby a používáme buď takto plátkový nebo v hmoždíři roztlučený na prášek.
Bagetu rozkrájíme na plátky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem a jemně pokapeme olivovým olejem. Poté každý plátek potřeme česnekem rozetřeným se solí a nasekanými bylinkami. Dáme zapéct do předehřáté trouby na 180° Celsia asi na 10 minut. Dozlatova upečené česnekové bagety posypeme bílým pepřem a malinko zakápneme rozehřátým máslem. Podáváme například k různým polévkám nebo paštikám.
Batáty jsou trochu jako superpotraviny. Obsahují vysoký podíl beta-karotenu, což pomáhá zpomalit stárnutí či snížit pravděpodobnost výskytu chronických onemocnění. Podporují obranyschopnost organismu, při pravidelné konzumaci zvýší vaši odolnost proti útočícím virózám. Budeme potřebovat: 4 batáty, 200 g kuřecího masa , 100 g mozzarelly , 1 zelenou papriku, 400 g fazole s kukuřicí , 1 malou červenou cibuli, sůl, pepř a koření dle chuti , olivový olej .