Pro gurmány

Vyberte si z 485 receptů

22 dubna., 2022
Polévky teplé

Vietnamská hovězí polévka Pho

Vývar: 2 kg hovězích morkových kostí, asi 4 l vody, 1 cibule, větší kus čerstvého zázvoru, 2 tobolky kardamomu, 2 hvězdičky badyánu, kousek celé skořice, 1 lžíce soli Dále: sáček plochých rýžových nudlí, 1 červená cibule, 2 jarní cibulky, 2 hrsti čerstvých klíčků, svazek čerstvých bylinek, 500 g kvalitní hovězí svíčkové, citron nebo limetka, čerstvé chilli papričky
Číst dále »
0 komentářů

Rebarborovo jahodové chutney

5 středně velkých stonků rebarbory, 200 g čerstvých jahod, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 5 hřebíčků, 4 kardamomy, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, šťáva z jedné limetky, 3 lžíce třtinového cukru, ½ lžičky soli, chilli a čerstvě mletý pepř dle chuti
Číst dále »
0 komentářů
22 dubna., 2022
Drůbež

Kuře vindaloo

Pokud milujete indickou kuchyni, jistě znáte kuře vindaloo. Jde o opravdu pálivý pokrm, který v sobě skrývá nespočet exotických chutí. Pojďte ho s námi vyzkoušet. Na kuře vindaloo budeme potřebovat: 1 kuřecí prsa, 4 zralá rajčata, asi 5 cm zázvoru, 4 stroužky česneku, 1 až 2 ks chilli papričky, 1/2 litru hovězího vývaru, 4 lžíce přepuštěného másla (ghí), 3 středně velké cibule, třtinový cukr a jablečný ocet. Z koření pak: 1 lžička koriandru, 2 lžičky hřebíčku, 1 lžička kardamomu, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička černého pepře, 1 lžička černého hořčičného semínka, 2 lžičky kurkumy a 2 lžičky mleté skořice.
Číst dále »
0 komentářů
22 dubna., 2022
Nápoje teplé

Moretta fanese (káva s rumem a likérem)

2 cl anýzového likéru, 2 cl tmavého rumu, 2 cl brandy, espresso, třtinový cukr, pomerančová kůra (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
22 dubna., 2022
Moučníky pečené

Turecký moučník Baklava

Vlašské ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením  (trochu rozsekaných pistácií si necháme na posypání hotového moučníku). Přidáme moučkový a vanilkový cukr a rozehřáté máslo. Poté si rozdělíme listové těsto na tři části a z každé vyválíme plát (čtverec). První plát položíme na plech vyložený pečicím papírem a na těsto dáme polovinu ořechové náplně. Překryjeme druhým plátem, opět dáme polovinu směsi a zakončíme třetím čtvercem těsta. Pomažeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme ostrým nožem na čtverečky. Těsto pokropíme vodou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C 30 minut, poté zvýšíme teplotu na 190° C a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Nyní se pustíme do přípravy sirupu: Ten připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Upečenou a voňavou baklavu vyndáme z trouby a přelijeme připraveným sirupem. Na závěr moučník posypeme schovanými pistáciemi a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
21 dubna., 2022
Moučníky pečené

Dezert Mille-feuille

Slyšeli jste již někdy o dezertu zvaném Mille-feuilles (čteme “mil fœj”)? Mille-feuilles znamená v překladu “tisíc lístků (plátků)” a je to původem francouzský dezert skládající se ze tří vrstev listového těsta a dvou vrstev cukrářského krému s ovocem. Vypadá úchvatně, ačkoliv jeho příprava není vůbec složitá. Vyzkoušíte? Na dezert Mille-feuilles si připravíme: 300 g listového těsta, 1 vejce (na potření listového těsta) + 4 vejce (do krému), 125 g krupicového cukru, 60 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 lžičku vanilkové esence nebo trochu dřeně z vanilkového lusku, 100 g smetany ke šlehání, 500 g čerstvých malin (popř. jahod) a trochu moučkového cukru.
Číst dále »
0 komentářů
6 dubna., 2022
Domácí výrobky

Kešu máslo

Máte rádi arašídové máslo? A co takhle kešu máslo? Máme pro vás jednoduchý recept na domácí výrobu tohoto výborného oříškového másla. Na domácí kešu máslo budeme potřebovat: 250 g nesolených kešu ořechů, 3 až 5 lžic třtinového cukru (popř. jiného sladidla, chceme-li) a 1 lžičku oleje (co nejkvalitnějšího, např. kokosového nebo ořechového).
Číst dále »
0 komentářů
5 dubna., 2022
Domácí výrobky

Domácí kokosové máslo

200 g strouhaného kokosu, 1 až 2 lžíce tekutého medu a 1 lžíce kokosového oleje (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
4 dubna., 2022
Domácí výrobky

Domácí ořechové máslo

Každý z nás má někdy chuť na něco sladkého. Udělejte si doma jednoduché a velmi zdravé ořechové máslo s vanilkou, které můžete použít na palačinky nebo jen tak k čerstvému pečivu. Na ořechové máslo s vanilkou si připravíme: 350 g vlašských ořechů, lískových ořechů, mandlí, buráků či kešu (klidně směs více druhů), med (množství podle chuti) a vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky