750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězího zadního), 100 g slaniny, sůl, mletý pepř, 1 větší cibule, 1 mrkev, 1/2 bulvy celeru, 1 petržel, 5 zrníček celého pepře, 3 zrníčka nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citronová šťáva, 150 g másla, 100 g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml šlehačky (případně mléko na zředění), 1 lžíce cukru na karamel, šlehačka, plátky citronu, brusinkový kompot nebo džem, čerstvý tymián a bobkový list (na ozdobu)
Odpalované těsto zná a umí připravit snad každá dobrá hospodyně, ale co trochu zaexperimentovat a vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si sladké mističky, které naplníte libovolně podle chuti. Dezert, který sníte doslova do posledního drobečku! Co budeme na sladké košíčky z odpalovaného těsta potřebovat? 1/4 hrnku másla, 2 lžíce třtinového cukru, špetku soli, 1 hrnek vody, 1 hrnek hladké mouky, 4 vejce, olej na smažení, skořicový cukr na obalování a zmrzlinu, ovoce či jinou libovolnou náplň.
Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme nadrobno pokrájenou šalotku, restujeme, dokud nezačne zlátnout. Přidáme na plátky pokrájený česnek, citron na čtvrtinky a povařené artyčoky. Zlehka osolíme, opepříme a přidáme tymián. Pár minut restujeme, poté podlijeme vínem a necháme chvilku dusit. Podáváme ozdobené petrželkou – jen tak samotné nebo s čerstvou bagetkou a bylinkovým dipem.