Termín galette pochází z francouzštiny a vyjadřuje nízké rustikální koláče z křehkého těsta s variabilními náplněmi. Můžete je naplnit podle libosti, my jsme vyzkoušeli hrušky s vanilkovou zmrzlinou a dopadlo to výborně! Na hruškový koláč galette si připravíme: 1 balení listového těsta (doporučujeme naše listové těsto Dle Gusta), 60 g mletých mandlí, 90 g krupicového cukru, 50 g másla, 1 vejce, 3 velké hrušky a 1 lžičku skořice.
Znáte pečený kečup neboli kečup z rajčat, která se pečou v troubě? Pokud ho jednou ochutnáte, už nebudete dělat jiný! Na pečený kečup si připravíme: 2,5 kg hodně zralých rajčat, 2 jablka, 3 červené papriky, 3 cibule, 6 stroužků česneku, 2 lžíce soli, 6 lžic cukru, 1 dl octa, 1 lžíci sladké mleté papriky, 1 lžičku mleté skořice, celý pepř a nové koření (od obojího asi 6 kuliček) a hřebíček (také asi 6 ks).