Pro gurmány

Vyberte si z 488 receptů

26 března., 2025
Nápoje studené

Fialková limonáda (ze sirupu zatepla)

Sirup z fialek vyrobený zatepla je hotový hned a limonáda z něj je naprosto famózní. To musíte vyzkoušet! Na sirup budeme potřebovat: 3 hrsti čerstvě natrhaných fialek, 1/2 litru vody, cca 15 kapek citronové šťávy a 1/2 kg cukru.
Číst dále »

Polévka z mungo fazolí

Mungo fazole si nejlépe den předem namočíme do vody. Na olivovém oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, mrkev a řapíkatý celer. Vše posypeme kari kořením. Přidáme mungo fazole a zalijeme vývarem. Do hrnce vložíme bobkový list a podle chuti i chilli papričku. Vše necháme pomalu vařit. Až jsou fazolky a ostatní zelenina měkké, stáhneme z plamenu a část zeleniny a fazolek rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme zpátky do hrnce. Tím zajistíme, že se polévka zahustí. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvě nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Číst dále »
24 března., 2025
Saláty

Kedlubnový salát

1 větší kedluben, 1/2 okurky, 250 g měkkého tvarohu (vyzkoušejte náš měkký tvaroh Ranko), sůl, pepř, šťáva z 1/2 citronu, petrželka, 1 tavený sýr (nemusí být)
Číst dále »
20 března., 2025
Předkrmy a lehká jídla

Štrůdl se sýrem a bylinkami

1 balíček listového těsta, 2 balení nivy, 2 kelímky sýra žervé, 2 hrsti zelených bylinek (petrželka, pažitka, jarní cibulka…) a 1 vejce na potření
Číst dále »
18 března., 2025
Drůbež

Špízy s tofu

Na špízy: 4 balíčky tofu, sojová omáčka, zelenina podle libosti (červená paprika, cuketa, červená cibule…) a olej na smažení (např. řepkový).
Číst dále »
18 března., 2025
Moučníky pečené

Jablečný koláč (Apple pie)

Těsto: 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, trochu soli, 1/3 studené Hery, 1/3 studeného másla, 1/3 hrnku ledové vody Náplň: 7 jablek, trochu citronové šťávy, 200 g krupicového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, trochu mleté skořice Dále: kousek másla (nad náplň), 1 vejce (na potření)
Číst dále »
18 března., 2025
Ryby a mořské plody

Losos v kabátku se špenátem a bazalkovou omáčkou

400 g lososa, 2 hrsti špenátových listů, 1 lžíce másla, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany, sůl, pepř, 1 balení listového těsta, 1 žloutek, 1 dl bílého vína, ½ dl vývaru, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 hrst čerstvé bazalky
Číst dále »
18 března., 2025
Nápoje studené, Raw,

Domácí kešu mléko

1 hrnek kešu oříšků, 4 hrnky vody, med nebo datlový sirup (podle chuti)
Číst dále »
11 března., 2025
Saláty

Jarní salátek s pečenou řepou

Svěží a do pár minutek hotový salát plný vitamínů a antioxidantů, to je výborná volba na pohodovou jarní večeři. Na salát si připravíme: 2 předvařené řepy, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky drceného kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 100 g balkánského sýra (doporučujeme náš balkánský sýr Ranko), mísu čerstvých listových salátů (dle chuti polníček, rukola, ledový salát, římský salát), ořechy (např. vlašské) nebo semínka (např. slunečnicová), 2 lžíce balsamica, sůl, pepř a citronovou šťávu na dochucení.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky