V misce rozmícháme vejce, která trochu rozředíme mlékem. Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Plátek toustového chleba obalíme ve směsi vejce a mléka, na rozpálené pánvi jej opečeme z obou stran dozlatova a pak ještě horké obalíme ve skořicovém cukru. Na každý toust položíme ohřáté borůvky s džemem a ozdobíme ušlehanou smetanou. Ihned podáváme. Poznámka: Ve Francii je tento pokrm nazýván “pain perdu” (ztracený chléb), v anglicky mluvících zemích je pak toto jídlo známé jako “french toast”.
250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 140 g krupicového cukru, špetka soli, 200 ml mléka, 5 g rozpuštěného másla, 3 lžíce oleje, 2 velká vejce, 200 g borůvek
Milujete vafle? My ano, a tento recept z jogurtového těsta s ovocnou omáčkou je náš nejvíc oblíbený! Na jogurtové vafle přelité ovocnou omáčkou si připravíme: Na těsto: 300 g bílého jogurtu, 2 vejce, 60 g rozpuštěného medu, trošku dřeně z vanilkového lusku (popř. 1 vanilkový cukr), 1 lžička mleté skořice (nemusí být), 1 lžička citronové kůry, 1/2 lžičky soli, 100 g špaldové mouky, 80 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1/2 lžičky sody na pečení, 30 g kukuřičného škrobu a 100 g rozpuštěného másla. Na omáčku k přelití: ovoce dle chuti (jahody, maliny, borůvky, ostružiny atd.) a vyšlehaná šlehačka.
hrst čerstvého ovoce (např. maliny, borůvky, jahody…), bílý jogurt nebo zakysaná smetana, oblíbené müsli a pufované obiloviny (např. quinoa, pukance rýžové, pšeničné, pohankové atd.)