Čaj připravený z šípků dělávaly už naše babičky. Šípky totiž obsahují až patnáctkrát více vitamínu C než citrony! Na šípkový čaj budeme potřebovat: asi 20 g čerstvých či sušených šípků a 1 litr vody.
Cuketu oloupeme a nastrouháme ji na hrubo. Cuketu osolíme a necháme ji čtvrt hodiny stát, aby pustila šťávu. Poté šťávu slijeme, cuketu trochu vymačkáme (abychom zcela odstranili vodu), směs zaprášíme hladkou moukou a strouhankou, lehce osolíme a podle chuti opepříme. Vše promícháme spolu s vejci a prolisovaným česnekem. Na rozpálenou pánev tvarujeme tenké placičky, které opékáme po obou stranách na trošce oleje dozlatova. Cuketové placičky podáváme samotné nebo například s vařenými brambory.
Očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici dáme do osolené vařicí vody a vaříme asi 8 minut. Na másle si mezitím orestujeme očištěnou a na kousky pokrájenou mrkev a na kolečka pokrájený pórek. Zalijeme vývarem z brokolice a mlékem, přidáme pohankové vločky a rozvaříme je doměkka. Přidáme uvařenou brokolici (pár kousků si necháme stranou) a ochucovadlo Solčanku. Nyní si z polévky odebereme několik kousků mrkve a zbylou polévku rozmixujeme dohladka. Z toastového chleba vykrájíme vykrajovátkem libovolné tvary (např. srdíčka) a ty opečeme na másle dozlatova. Některá srdíčka vhodíme do polévky a některá napíchneme spolu s brokolicí a mrkví na špejli. Ihned podáváme.
Mléko smícháme se žloutky (bílky dáme zvlášť – budou se šlehat) a olejem. Přimícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Když máme připravené hladké těsto, vyšleháme bílky a jemně je do těsta vmícháme. Vafle pečeme na rozpáleném vaflovači dozlatova. Na horké vafle klademe kopečky zmrzliny, přelijeme rozpuštěnou čokoládou a okamžitě podáváme.