Pro děti

Vyberte si z 414 receptů

Zdravé banánové lívanečky

Pokud dostanete chuť na sladký dezert, ale raději si jej kvůli vysokému počtu kalorií odpustíte, máme pro vás ideální náhradu – zdravé banánové lívanečky. Budeme potřebovat: 1 zralý banán, 1 větší vejce, 1 lžíce hladké mouky, kokosový olej (popřípadě i jiný, kokosový je ale velmi zdravý) a javorový sirup, bílý jogurt, skořice, ořechy či ovoce (vše podle chuti).
Číst dále »
17 února., 2025
Moučníky pečené

Valašské tvarohové koláčky

Nejprve si přesejeme mouku do větší mísy, uprostřed vyhloubíme důlek a rozdrobíme droždí. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce s trochou cukru a mouky na kaši, povrch posypeme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme na teplém místě asi 10 až 20 minut kynout (nejméně tak dlouho, dokud se na moučné vrstvě na kvásku neobjeví trhliny). Vzešlý kvásek promícháme s moukou a se solí a přidáme ostatní ingredience. Těsto mísíme dřevěnou vařečkou tak dlouho, až se začnou tvořit bublinky. (Správně vypracované těsto je pevné a suché, nepřichytává se na stěny mísy, nelepí se. Pro vypracování těsta můžeme místo vařečky použít rovněž svoje ruce. Když se nám těsto lepí na prsty, musíme ho ještě hníst nebo můžeme přidat trochu mouky.) Hotové vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme aspoň 30 minut kynout. Poté těsto vyndáme na vál a z těsta vytvoříme malé bochánky, které necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Bochánky zmáčkneme na placky se silnějším okrajem. Nyní si smícháme všechny ingredience na náplň a nandáme ji bohatě na koláčky. Ozdobíme rozinkami a okraje koláčků pomažeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě posledních 10 minut odpočinout a poté vložíme do trouby vyhřáté na 200° Celsia. Pečeme dozlatova přibližně 15 minut. Hotové koláčky podle chuti pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
17 února., 2025
Rýžové pokrmy

Rýžové krokety s mozzarellou

Rýžové krokety s mozzarellou jsou skvělou volbou pro snadnou a rychlou večeři, navíc tak zužitkujete i zbylou vařenou rýži. V křupavém obalu se ukrývá vláčná sýrová náplň, která dodá kuličkám delikátní chuť! Na rýžové krokety s mozzarellou si připravíme: Na krokety: 250 g vařené rýže, 100 g mozzarelly, 2 lžíce olivového oleje, 50 g žampionů, 1 cibuli, 4 sušená naložená rajčata, 2 žloutky, sůl, pepř, strouhanku (do kroket), trojobal (hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení) a olej na osmažení. Plus na zálivku: šťávu z ½ citronu, olivový olej, 1 lžičku cukru, sůl a pepř.
Číst dále »

Slané tvarohové tyčinky

250 g měkkého tvarohu, 250 g hladké mouky, 250 g másla, 2 vejce, 1 žloutek na potření, sůl, kmín, sezamové semínko na posypání
Číst dále »
17 února., 2025
Pomazánky

Tvarohová pomazánka s mrkví

250 g polotučného tvarohu (vyzkoušejte některý z našich tvarohů Ranko), 50 g másla o pokojové teplotě, 2 uvařená vejce, 2 najemno nastrouhané mrkve, trochu nastrouhaného zázvoru (nemusí být), sůl, pepř, bylinky (např. jarní cibulka nebo čerstvý koriandr) na chuť i ozdobu
Číst dále »
17 února., 2025
Sladká jídla

Zdravé tvarohové knedlíčky s ovocem

250 g odtučněného tvarohu, 3/4 hrnku ovesné mouky (popř. rozmixovaných ovesných vloček), 1 lžíce medu, 150 g čerstvých nebo mražených jahod, borůvek či malin, bílý jogurt (na polití), med (na dochucení)
Číst dále »
14 února., 2025
Domácí výrobky

Domácí bílá čokoláda s jahodami

200 g kakaového másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce sušeného mléka, 100 g sušených jahod
Číst dále »
14 února., 2025
Moučníky nepečené

Ztracený toast s borůvkami

V misce rozmícháme vejce, která trochu rozředíme mlékem. Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Plátek toustového chleba obalíme ve směsi vejce a mléka, na rozpálené pánvi jej opečeme z obou stran dozlatova a pak ještě horké obalíme ve skořicovém cukru. Na každý toust položíme ohřáté borůvky s džemem a ozdobíme ušlehanou smetanou. Ihned podáváme. Poznámka: Ve Francii je tento pokrm nazýván “pain perdu” (ztracený chléb), v anglicky mluvících zemích je pak toto jídlo známé jako “french toast”.
Číst dále »
13 února., 2025
Polévky studené

Valentýnská polévka – jahodové gazpacho

Chystáte se připravit pro svou lásku romantickou večeři a přemýšlíte nad něčím novým a netradičním? Pokud nepatříte zrovna mezi milovníky horkých a poctivých polévek, za to na sladkém si pochutnáte kdykoliv, pak vyzkoušejte ovocnou studenou polévku. Je zdravá, lahodná a nebude vám po ní těžko. Na dvě porce budeme potřebovat: 200 g jahod, 50 g borůvek, 50 g malin, 3 lžíce vody, hrst lístků máty + na ozdobu, 100 g cukru krupice, 2 lžičky limetkové šťávy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíce mascarpone + na ozdobu
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky