Oběd

Vyberte si z 520 receptů

22 července., 2024
Polévky teplé

Cuketová krémová polévka

Přemýšlíte, co s přebytečnou cuketou? My jsme z ní udělali vynikající krémovou cuketovou polévku! Na polévku si připravíme: 2 menší zelené cukety, 2 cibule, 80 g másla, 1 a 1/2 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany, 2 stroužky česneku, muškátový květ, sůl a mletý pepř.
Číst dále »
0 komentářů
19 července., 2024
Mleté maso

Plněné a zapečené cukety

2 dlouhé cukety, olivový olej, 3 cibule, 300 g mletého hovězího masa, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, trochu drceného kmínu, 1 lžička provensálského koření, 200 g tvrdého sýra (např. eidam 45%), 4 lžíce rajského protlaku
Číst dále »
0 komentářů

Grilovaná zelenina

cca 700 g zeleniny podle chuti – např. žlutá paprika, lilek, cherry rajčátka, pórek, cuketa…, 6 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, trochu citronové šťávy, sůl
Číst dále »
0 komentářů
19 července., 2024
Polévky teplé

Rychlá fazolová polévka

1 cibule, trochu olivového oleje, 1 mrkev, 3 brambory, 3 stroužky česneku, 1 konzerva sterilovaných bílých fazolí (mohou být i v tomatě), 1 litr zeleninového vývaru (může být i z kostky), 2 bobkové listy, sůl, mletý pepř, kousek rozmarýnu (můžeme nahradit trochou majoránky) a trošku chilli (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
10 července., 2024
Rýžové pokrmy

Rizoto se sušenými rajčaty

4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 400 g rýže (nejlepší je kulatá rýže zvaná arborio), 3 stroužky česneku, 2 dl bílého vína, cca 1 litr vývaru, sklenička naložených sušených rajčat v oleji, sůl, čerstvě mletý pepř
Číst dále »
0 komentářů
10 července., 2024
Polévky teplé

Gulášová polévka s paprikami

Hovězí maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Ve větším hrnci si rozehřejeme kousek sádla a osmažíme na něm nejprve cibuli, po pár minutách i česnek a po další minutě přihodíme i pokrájené maso. To osmahneme dozlatova ze všech stran. Stáhneme z ohně, vmícháme rajčatový protlak, mletou sladkou papriku a trochu kmínu. Zalijeme vodou nebo vývarem a dáme opět vařit. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Červenou i žlutou papriku zbavíme jádřince a nakrájíme je na malé kousky. Také párek (popř. klobásku) pokrájíme na kolečka. Když je maso téměř měkké, přidáme do polévky pokrájené brambory, papriky i párek (klobásku) a vše dovaříme doměkka. Dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s pečivem.
Číst dále »
0 komentářů
8 července., 2024
Saláty

Salát se zálivkou vinaigrette

Saláty omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Cherry rajčátka omyjeme a pokrájíme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, na pánvičce si rozpustíme máslo a dáme do něj na chviličku opékat prolisovaný česnek. Česnek vyndáme (nesmí se spálit, jen předat své aroma máslu) a kostičky chleba v takto voňavém másle opečeme dozlatova. Opečené krutony necháme vychladnout. Nyní si do mixeru nalijeme vinný ocet a přidáme k němu trochu soli, mletého pepře a čerstvých bylinek s oloupaným stroužkem česneku. Mixujeme asi 10 až 15 sekund, poté přilijeme olivový olej a mixujeme opět 10 až 15 sekund. Hotovou zálivku přelijeme z mixeru na salát s opečenými krutony, jemně promícháme a podle možností přesypeme strouhaným parmazánem. Ihned podáváme. Poznámka: Vinaigrette (čteme vinagret) je směs oleje (např. olivového nebo kukuřičného) s octem (většinou vinným), zpravidla ochucená bylinkami a kořením. Používá se nejčastěji jako zálivka, ale také jako studená omáčka nebo marináda. Vinaigrette je zdrobnělinou z francouzského „vinaigre“, což bývá překládáno jako “ francouzský dresink „.
Číst dále »
0 komentářů
4 července., 2024
Zeleninová jídla

Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou

Jednoduchá a lehká večeře, která je vhodná nejen pro milovníky vegetariánské kuchyně. Připravíme si na ni: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 mozzarellu, 1 malou cibuli, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, sůl, mletý pepř, bylinky (např. provensálské) a kapary (nemusí být).
Číst dále »
0 komentářů
4 července., 2024
Bezmasá jídla

Vaječná omeleta (frittata) s žampiony a fazolkami

3 žampiony, 100 g zelených fazolek v nálevu, 8 vajec, sůl, čerstvě mletý pepř, 200 g sýra (např. čedaru), 4 lžíce olivového oleje
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky