Oběd

Vyberte si z 520 receptů

4 října., 2013
Vepřové maso

Pardubický špíz

½ kg vepřové kýty, 150 g anglické slaniny, 1 červená cibule, sůl, pepř, muškátový květ, 2 lžíce ostrého kečupu, 2 lžíce oleje na potírání Náplň: 1 vejce, ½ dl smetany ke šlehání, kapary, 120 g mletého vepřového masa
Číst dále »
0 komentářů
5 srpna., 2013
Houby

Štrachanda

hrst sušených hub, sklenička mléka nebo smetany, 3 velká vejce, sklenička krupice, 1 malá cibule, 2 až 3 stroužky česneku, 300 g uzeného masa nebo škvarků, 750 g brambor uvařených ve slupce, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, majoránka
Číst dále »
0 komentářů

Nádivka s krůtím masem a houbami

Plátky krůtího masa osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Necháme vychladnout a poté pokrájíme na malé kostičky. Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme nasáknout a změknout. Rohlíky mezitím nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků, přišemž žloutky rozšleháme s mlékem a touto směsí zalijeme pokrájené rohlíky. Namočené pečivo osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek a muškátový květ. Vmícháme krůtí maso, namočené pokrájené houby (bez vody) i posekané kopřivy. Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho vmícháme do připravené nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem a rovnoměrně do ní rozprostřeme nádivku. Vložíme do trouby předehřáté na 190°C a upečeme dozlatova. Po upečení a vyklopení ze zapékací misky poklademe plátky másla a ozdobíme čerstvou pažitkou. Nádivku podáváme teplou nebo studenou.
Číst dále »
0 komentářů

Smažený korbačík v těstíčku

Korbačíky vyndáme z obalů a pustíme se do přípravy těstíčka: metlou si rozšleháme vejce, přidáme k němu zakysanou smetanu a hladkou mouku (těstíčko by mělo být hustější, aby nestékalo). Mírně osolíme a opepříme. Nyní do těstíčka postupně ponoříme korbačíky a ihned je smažíme ve větším množství rozpáleného oleje. Osmažené korbačíky necháme chvilku oschnout na papírovém ubrousku a ještě horké podáváme – například s bramborem a čerstvou zeleninou.
Číst dále »
1 komentář

Zapečený kuskus s jablky a ořechy

2 hrnky kuskusu, 3 ks jablek, 2 a 1/2 hrnku jablečného džusu, 2 hrsti ořechů, 3 až 4 lžíce medu, 1 lžička mleté skořice, 1 hrst sušených rozinek
Číst dále »
0 komentářů
10 října., 2012
Zeleninová jídla

Čekanka zapečená se slaninou a sýrem

4 čekankové puky, 8 silných plátků slaniny, 250 g výrazného sýra (např. kozí camembert nebo sýr gorgonzola), kousek másla
Číst dále »
0 komentářů
13 září., 2012
Houby

Restované žampiony

Žampiony očistíme (podle chuti oloupeme i kloboučky) a překrojíme napůl. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka (několik koleček si necháme na ozdobu) a zpěníme je na olivovém oleji spolu s rozpuštěným máslem. Přidáme překrájené žampiony a za stálého míchání restujeme asi 10 minut. Osolíme, opepříme čerstvě mletým barevným pepřem a přidáme rozdrcený hřebíček a špetku tymiánu. Zalijeme bílým vínem a necháme jej téměř vydusit. Stáhneme z plamene, na závěr přidáme citronovou šťávu, posypeme zbylou jarní cibulkou a podáváme s čerstvým pečivem.
Číst dále »
1 komentář
18 června., 2012
Omáčky a dresinky

Omáčka z oliv a oček

Veškeré suroviny dáme do mixéru a mixujeme, až vznikne jemná kaše. Tuto omáčku podáváme k masovým pečením. Poznámka: Omáčku z oliv a oček vyzkoušejte například s naším pardubickým špízem – recept na něj přinášíme ZDE
Číst dále »
0 komentářů
5 června., 2012
Vepřové maso

Opečená kielbasa (klobása)

Zatočenou klobásku napíchneme na dvě jehly do kříže (popř. na dvě předem namočené špejle) a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Na něm klobásku potřeme marinádou z vinného octa, hrubozrnné hořčice, prolisovaného česneku, olivového oleje a trošky soli s hrubě rozdrceným pepřem a estragonem. Takto připravené dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 25 minut. Podáváme například s bramborovou kaší. Poznámka: Kiełbasa znamená vlastně polský ekvivalent pro klobásu. Tato polská klobása z vepřového masa má mnoho variant, z nichž nejznámější je u nás asi zatočený kabanos.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky