Oběd

Vyberte si z 516 receptů

Špenátový salát

Špenátové listy omyjeme a osušíme. Česnek prolisujeme, smícháme s olivovým olejem a dáme na chvilku (!) na oheň na sporák – až začne česnek vonět, ihned odstavíme (nesmíme nechat dlouho, jinak nám zhořkne!). Přimícháme piniové (popř. burské) oříšky a citronovou šťávu, osolíme a jemně opepříme. Promícháme se špenátovými listy a okamžitě podáváme. Jako přílohu servírujeme čerstvé pečivo.
Číst dále »
0 komentářů

Jahodové rizoto

2 jarní cibulky, 2 lžíce másla, 300 g rýže (nejlepší je kulatá rýže zvaná arborio), 2 dl bílého vína, 400 g jahod, sůl, cca 600 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce strouhaného parmazánu, trochu vaječného likéru, čerstvé jahody (asi 100 g) na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů

Paella (rizoto s mořskými plody)

Máme-li mražené mořské plody a loupané krevety, necháme je nejprve povolit a rozmrazenou vodu z nich poté slijeme. V hluboké pánvi si mezitím rozehřejeme olivový olej, vhodíme na něj najemno pokrájenou cibuli a po chvíli přisypeme rýži. Asi 3 minuty mícháme a opékáme, na závěr přihodíme i nakrájená rajčata s nasekaným česnekem. Zalijeme trochou vývaru, přidáme koření Paella, promícháme a vývar necháme vsáknout. Poté vývar přiléváme po sběračkách, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit. Takto pokračujeme asi 10 minut, poté přidáme mořské plody s krevetami a vaříme do té doby, než bude rýže uvařená na skus (zhruba dalších 10 minut) a mořské plody s krevetami měkké (krevety zrůžoví). Na závěr podle chuti dosolíme a pokapeme citronovou nebo limetkovou šťávou. Ozdobíme zelenou petrželkou a ihned podáváme. Poznámka: Paella je španělské jídlo z rýže, které pochází z Valencie. Původně se jednalo o jedno z nejchudších jídel pro rybáře.
Číst dále »
0 komentářů

Rýžová kaše se skořicí

2 hrnky vařené rýže, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce krupicového cukru , 1 lžíce mleté skořice (nebo podle chuti)
Číst dále »
0 komentářů

Boloňské těstoviny pro děti

olivový olej, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku,1 mrkev, 80 g žampionů, kvalitní mleté maso, kuřecí vývar, rajčatový protlak, hnědý cukr
Číst dále »
0 komentářů
15 ledna., 2015
Bramborové pokrmy

Brynzové halušky

750 g syrových brambor, 130 g hladké mouky, 130 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, 250 g pravé brynzy z ovčího mléka, 200 g osmažené pokrájené slaniny
Číst dále »
1 komentář

Lososové carpaccio

Lososa omyjeme a osušíme. Vcelku jej pokapeme olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou, přesypeme nasekanou zelenou petrželkou a česnekem. Osolíme a obalíme v zrnkách celého pepře. Takto připraveného lososa zabalíme do potravinářské fólie, dáme nejprve na dvě hodiny do ledničky a poté jej přemístíme na necelou hodinu do mrazáku. Po vyndání z fólie lososa ostrým nožem nakrájíme na velmi tenké (až průhledné) plátky. Lososvé carpaccio ihned podáváme (s čerstvým pečivem). Poznámka: Carpaccio (čteme karpáčo) je vlastně jakékoliv jídlo, které je nakrájeno na tenké plátky a podáváno zasyrova. Carpaccio tedy může být z hovězího masa (z pravé, popř. falešné svíčkové), ryb (zpravidla z tuňáka či lososa) nebo se dělá i vegetariánské carpaccio ze zeleniny či ovoce (carpaccio z červené řepy, pomeranče, kedlubny, okurky atd.). Tento pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo. Hraběnka požadovala jídlo ze syrového masa, nechtěla však tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek. Svůj název pak toto jídlo dostalo podle malíře jménem Vittore Carpaccio, který se […]
Číst dále »
0 komentářů
20 října., 2014
Omáčky a dresinky

Rychlá rajská omáčka

Na olivovém oleji na hluboké pánvi si osmahneme nejprve oloupanou a pokrájenou cibuli a na malou chvíli i oloupaný a pokrájený česnek. Na pánev vyklopíme celý obsah rajčat z plechovky a rozředíme zeleninovým vývarem. Necháme vařit zhruba 5 minut,  poté omáčku rozmixujeme tyčovým mixerem.  Přidáme rajčatové protlaky, dochutíme solí, troškou mleté skořice s cukrem a máme hotovo.
Číst dále »
0 komentářů
20 října., 2014
Bramborové pokrmy

Bramborové noky se sýrovou omáčkou

Uvařené a vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Do nastrouhaných brambor si uděláme dolík, do kterého přidáme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo a sůl. Vše důkladně promícháme, aby nám vzniklo tuhé bramborové těsto. Hotové těsto rozdělíme na 3 díly a z každého dílu uválíme 1 cm tlustý váleček, který rozkrájíme na malé kousky. V dlaních z těchto kousků tvoříme malé noky, které vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 2 až 3 minuty, dokud noky nevyplavou na povrch. Uvařené noky scedíme. Dále se pustíme do sýrové omáčky: V menším hrnci si ohřejeme smetanu, ve které rozmícháme nahrubo pokrájený eidam. Přidáme utřený česnek a osolíme. Sýrovou omáčku hřejeme tak dlouho, dokud se sýr zcela nerozpustí. Hotovou omáčkou přelijeme bramborové noky, které navrch posypeme nasekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.
Číst dále »
1 komentář

Vyhledávání receptů

Rubriky