Brambory oloupeme (popř. u nových brambor jen kartáčkem sedřeme slupku) a rozkrájíme na menší kousky. Opláchneme je a dáme do studené vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut (nožem či vidličkou zkusíme, zda jsou měkké). Mezitím si smícháme rozdrobený tvrdý tvaroh s prolisovaným česnekem a solí. Do právě uvařených brambor přidáme máslo a přesypeme je česnekovým tvarohem. Navrch posypeme nasekaným koprem a můžeme podávat.
10 středně velkých rajčat, voda na spaření rajčat, 1 menší cibule, 1/2 lžičky sušené bazalky, asi 1/2 l vody (podle hustoty polévky), 2 lžíce olivového oleje, zakysaná smetana (doporučujeme naši zakysanou smetanu Ranko), sůl, mletý pepř, čerstvá bazalka na ozdobu