asi 1/2 kg čerstvého špenátu, kousek másla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 brambor, 1/2 l vody nebo vývaru, 1/2 l plnotučného mléka, sůl, trochu citronové kůry z chemicky neošetřeného (bio) citronu, 3 lžíce plnotučné zakysané smetany, kousek červené papriky a zelená petrželka na ozdobu
Maso tuňáka nasekáme na malé kousky. V misce si smícháme hořčici, olivový olej a citronovou šťávu a směs dochutíme solí a pepřem. Poté přidáme nasekaného tuňáka a vše dobře smícháme. Do naolejovaného tvořítka dáme vrstvu směsi a vyklepneme na talíř. Nakonec podle možností posypeme sezamovými semínky a čerstvě mletým pepřem, ozdobíme citronem a ledovým salátem. Tatarský biftek z tuňáka podáváme k topinkám nebo čerstvému pečivu.
Chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme ho na kousky. Máslo rozpustíme v hrnci a osmažíme na něm cibulku. Zalijeme studeným vývarem a přivedeme k varu, poté vsypeme chřest a vaříme do změknutí (zhruba 15 až 20 minut). Z polévky vyjmeme několik kousků chřestu, které použijeme nakonec na ozdobu. Po uvaření polévku rozmixujeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, přilijeme smetanu a nakonec vložíme kousek másla pro zjemnění. Dále už nevaříme! Chřest, který jsme si odložili stranou, položíme navrch krémové polévky a přidáme petrželku na ozdobu. K polévce podáváme čerstvé pečivo.
Čerstvý špenát důkladně omyjeme a listy spaříme v osolené vodě. Na oleji si mezitím zpěníme plátky česneku (na mírném ohni!), přidáme spařený špenát, osolíme, opepříme, zamícháme a přilijeme smetanu. Doprostřed rozklepneme vajíčka a necháme je pod pokličkou “dojít”. Hotový pokrm ihned podáváme.
Špagety uvaříme podle návodu na obale. V průběhu jejich vaření si oloupeme cibuli a česnek a nasekáme obojí najemno. Na pánvičce si rozehřejeme olej a nejprve na něm osmahneme cibuli a na poslední minutku i česnek (nesmí se nám připálit, aby nezhořkl!). Na závěr přidáme sardinky a prohřejeme je. Hotovou omáčku servírujeme s uvařenými špagetami a nasekanými olivami. Ihned podáváme.
Na sporáku necháme rozpálit trochu oleje a vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zezlátne, vhodíme na proužky nakrájenou papriku, fazole, ze kterých slijeme vodu, a kukuřici. Popřípadě můžeme také použít mexickou zeleninovou směs. Podlijeme troškou vody, přiklopíme a necháme chvilku dusit, dokud paprika nezměkne. Poté přidáme rajčata nakrájená na větší kousky. Přimícháme protlak a trochu kečupu, dochutíme chilli, solí a pepřem podle chuti. Pokud se nám směs zdá příliš hustá, můžeme přidat trošku vody. Ještě si připravíme jasmínovou rýži. Odměříme si jeden a půl hrnku rýže a pod studenou vodou ji důkladně propláchneme. Vložíme do hrnce se silnějším dnem a přidáme 2 hrnky vody. Můžeme také osolit, ale není to nutné, jasmínová rýže je velmi chutná sama o sobě. Přivedeme k varu, poté stáhneme na nižší plamen a necháme vařit až do té doby, než se všechna voda vsákne a rýže změkne.