Oběd

Vyberte si z 513 receptů

Špenátová krémová polévka

500 g čerstvých špenátových listů (popř. 1 balení mraženého špenátu), kousek másla, 1 velká cibule, 5 stroužků česnkeu, 1 litr vody nebo vývaru, 250 ml smetany, sůl, mletý pepř a špetka muškátového oříšku.
Číst dále »
16 března., 2018
Ryby a mořské plody

Losos se zeleninou

2 kousky lososa, 1 cibule, 250 g fazolových lusků, 150 g mrkviček, trochu olivového oleje, 3 lžíce bílého vína (např. Árie), 2 dl zeleninového vývaru, trochu zakysané smetany (vyzkoušejte zakysanou smetanu Ranko), sůl, mletý bílý pepř, citronová šťáva, čerstvý kopr
Číst dále »

Domácí kečup

2 kg velmi zralých rajčat, 2 větší jablka, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, 150 ml octa (8 %), 150 ml vody, 150 g krupicového cukru, 1 lžíce soli, 10 kuliček pepře, 7 kuliček nového koření, 3 sušené bobkové listy, 4 hřebíčky, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky mleté skořice
Číst dále »
27 února., 2018
Těstoviny

Šunkofleky s kyjovankou

400 g těstovin (nejlépe fleků), 5 lžic olivového oleje, 1 cibule, 300 g libového uzeného masa nebo kvalitní šunky, 3 stroužky česneku, 1 sklenice pikantního zeleninového salátu Kyjovanka (doporučujeme naši Kyjovanku Dle Gusta), 5 vajec, 1 dl mléka, sůl, mletý pepř, špetka mletého či strouhaného muškátového oříšku, sádlo na vymazání, tvrdý sýr na posypání (nemusí být)
Číst dále »

Rajčatová polévka pro děti

Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme. Pokrájíme je na menší kousky a dáme je na 10 minut vařit do osolené vody spolu s novým kořením. Poté je přecedíme přes jemné sítko a přidáme olivový olej s rajčatovým protlakem. Dochutíme troškou mleté skořice, cukrem a jablečným octem, případně ještě jemně dosolíme. Mezitím si zvlášť uvaříme těstoviny a uvařené je vmícháme do polévky. Hotovou polévku servírujeme do misek, kde na hladinu uděláme “puntíky” ze zakysané smetany. Pro ozdobu k misce můžeme ještě na dřevěnou špejli (bez ostrého konce) napíchnout malá rajčátka a lístky bazalky. Ihned podáváme. Poznámka: Polévku podáváme například s domácími tyčinkami grissini – recept na ně naleznete ZDE
Číst dále »
29 ledna., 2018
Těstoviny

Zapečené těstoviny s pórkem

Nejprve si v osolené vroucí vodě uvaříme těstoviny na skus. Poté si na másle rozpuštěném na pánvičce osmahneme na kolečka pokrájený pórek s klobáskami. Vmícháme k uvařeným těstovinám a zalijeme smetanou. Ochutíme solí, bílým pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Přendáme do zapékací mísy, navrch rozklepneme vajíčka a vložíme do rozehřáté trouby (180 stupňů Celsia). Tam necháme zhruba 20 minut péci dozlatova. Horké podáváme.
Číst dále »
4 ledna., 2018
Polévky teplé

Krkonošské kyselo

1 l vody, 2 hrsti hub, 180 g chlebového kvásku, 3 brambory, 3 vejce, 1 smetana ke šlehání, 1 cibule, sůl, pepř, kmín, máslo
Číst dále »

Teplý bramborový salát

Nejprve si uvaříme brambory ve slupce a necháme je mírně vychladnout. Poté slupku sloupneme a brambory pokrájíme. Pokrájené brambory vložíme do misky s víkem (případně do kastrůlku s pokličkou) a zatím nezavíráme. Pokapeme olivovým olejem a opepříme. Poté si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky. V malém kastrůlku si smícháme vodu, vinný ocet, cukr a sůl a do tohoto nálevu vhodíme pokrájenou cibuli. Dáme na plotýnku, zahřejeme a necháme cibuli mírně zesklovatět. Vmícháme propasírovný česnek a ještě asi minutu zahříváme (česnek se rozvoní, ale nesmí se opéct, rovněž cibule musí zůstat polosyrová). Horké okamžitě přelijeme přes brambory a uzavřeme. Protřeseme (promícháme). Nálev se vsákne do brambor a dodá jim lahodnou chuť. Hotový bramborový salát posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme samotný nebo například k masu.
Číst dále »

Ruský bramborový salát Olivier

1/2 kg brambor, sterilovaný hrášek s karotkou, menší cibule, 1 natvrdo vařené vejce, sterilovaná sladkokyselá okurka, sůl
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky