Oběd

Vyberte si z 521 receptů

Čínské taštičky plněné masem

Nejprve si připravíme těsto: Hladkou mouku smícháme s vodou a solí a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. (Pokud bude potřeba, přilijeme trošku vody.) Poté dáme těsto odležet do ledničky. Mezitím uděláme náplň: Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibulku s mrkví, přidáme mleté maso a dusíme přibližně 10 minut. Dochutíme sojovou omáčkou a podle potřeby dosolíme. Směs necháme vychladnout. Hotovou vychladlou směsí plníme kolečka z těsta, přičemž vždy pečlivě přeložíme a utěsníme okraje, aby nám z taštiček náplň nevypadla. Taštičky vkládáme do hrnce s horkou vodou, ale pozor – voda přitom nesmí vařit! Necháme je v této téměř vařicí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Poté vyndáme a servírujeme na talíř s omáčkou připravenou ze směsi sojové a worchestrové omáčky spolu s nadrobno nasekaným česnekem a chilli. Ozdobíme drobně posekaným pekingským zelím a ihned podáváme.
Číst dále »

Pečené pikantní brambory

800 g brambor, 1 lžička hrubě mletého chilli, 1/2 lžičky oregana, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky neloupaného česneku, sůl, pepř mletý (trojbarevný), čerstvá bazalka na ozdobu
Číst dále »
31 října., 2018
Drůbež

Kuřecí směs alá čína

V České republice se připravují různé pokrmy podobné číně. Některé jsou téměř totožné, jiné se od původního receptu hodně vzdalují. My si uvedeme recept, který s tradiční čínou souvisí jen okrajově.
Číst dále »
31 října., 2018
Bramborové pokrmy

Irské bramborové placky Boxty

Boxty jsou typické irské bramborové placičky, které se skvěle hodí ke snídani s nakyslou jablečnou omáčkou, s osmaženou slaninou, klobáskou, volským okem,nebo míchanými vejci.
Číst dále »

Bramborová kaše s dýní

600 g brambor (moučný typ C), 2 petržele, 1 větší dýně (asi 2 kg), 200 ml teplého mléka, 30 g rostliného tuku, 50 g másla, sůl, 1lžička kari
Číst dále »
23 října., 2018
Zeleninová jídla

Smažený patizon

Patizon oloupeme a nakrájíme na plátky silné maximálně 1 cm. Plátky patizonů osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Poté je obalíme v klasickém trojobalu – hladké mouce, rozšlehaných vejcích (s trochou mléka) a strouhance. Smažíme na pánvi na oleji z obou stan dozlatova. Podáváme podle chuti posypané nasekanou petrželkou a s pokrájenými rajčaty. Jíme buď samotné nebo například s vařenými brambory.
Číst dále »
12 října., 2018
Polévky teplé

Housková polévka à la Anuše Kejřová

200 g staršího bílého pečiva, 1 poctivá lžíce másla, 300 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 2 žloutky, smetana na zjemnění, muškátový oříšek a bylinky na ozdobení
Číst dále »
1 října., 2018
Vepřové maso

Ledvinky s ledovým salátem

Opláchnuté ledvinky odblaníme, podélně rozkrojíme, vyřízneme močovody (případně zbylý tuk) a přes noc je namočíme do mléka. Druhý den je propláchneme, nakrájíme na kousky, dvakrát až třikrát je povaříme – vždy v čisté vodě. Nakonec opět dobře propláchneme studenou vodou. Poté si v kastrolu na rozpáleném sádle lehce osmahneme pokrájenou cibuli se slaninou, přidáme připravené ledvinky a vše chvíli mícháme a smažíme. Poté zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka (minimálně 20 minut). Měkké ledvinky osolíme, opepříme a ochutíme troškou citronové šťávy. Na talíře natrháme omytý a osušený ledový salát, naaranžujeme na něj horké ledvinky (včetně opečené slaniny) a posypeme strouhaným sýrem. Ihned podáváme – například s čerstvým chlebem.
Číst dále »
16 září., 2018
Těstoviny

Dýňové těstoviny se šunkou

400 g těstovin (doporučujeme fusilli tricolore Coop Premium), 3 lžíce olivového oleje, 200 g kvalitní šunky (např. pražské), 6 stroužků česneku, 300 g dýně, hrnek vody nebo vývaru, 5 lžic zakysané smetany Ranko, sůl (např. jedlá sůl s jodem Klasik), pepř, 2 až 4 jarní cibulky
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky