Oběd

Vyberte si z 513 receptů

3 listopadu., 2020
Omáčky a dresinky

Holandská omáčka

3 žloutky, 4 dl bílého vína (doporučujeme naše víno Árie), 150 g rozpuštěného másla (vyzkoušejte naše máslo Ranko), sůl, šťáva z 1/2 citronu, kayenský pepř
Číst dále »
2 listopadu., 2020
Zvěřina a ostatní maso

Bažant na víně s houbami

1 bažant, 150 g anglické slaniny vcelku, sůl, 1 lžíce koření na divočinu (zvěřinu), 1 větší cibule, 1 sklenička konzervovaných hub v sladkokyselém nálevu (asi 300 g), 50 g rozpuštěného másla, 1/2 l bílého vína, 1/2 l vody, tymián (nejlépe čerstvý)
Číst dále »
1 listopadu., 2020
Ryby a mořské plody

Slávky na bílém víně

Slávky důkladně očistíme a necháme je odležet v ledové vodě. Na oleji si osmažíme na kolečka nakrájený česnek ke kterému přidáme nakrájená cherry rajčátka. Poté přidáme slávky a necháme chvíli podusit pod pokličkou. Až se slávky začnou otevírat přilijeme bílé víno a chilli papričky. Necháme ještě chvíli podusit. Slávky musí pustit vodu. Poté dosolíme a přidáme citronovou šťávu. Až budeme mít slávky stažené z plamene přidáme nakrájenou petrželku, promícháme a můžeme podávat s čerstvou bagetkou. Dejte si pozor, na konzumování neotevřených slávek. Znamená to, že jsou zkažené.
Číst dále »

Falešná dršťková polévka z kotrče

400 g kotrče kadeřavého, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce sladké mleté papriky, špetka pálivé papriky, asi 1 l vody nebo vývaru, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, majoránka, nať z jarní cibulky na ozdobu
Číst dále »
17 září., 2020
Houby

Plněné a zapečené houby

10 až 15 hub vhodných k naplnění a zapečení (žampiony, bedly apod.), 6 lžic olivového oleje, 1 cibule, 200 g slaniny, 3 stroužky česneku, 3 rajčata, sůl, mletý pepř, 2 lžíce balzamikového octa, 100 ml zakysané smetany, 200 g tvrdého sýra (např. eidam uzený 45%) a zelené bylinky na ozdobu (pažitka, petrželka…)
Číst dále »

Houbové rizoto

Na olivovém oleji v kastrolu si zpěníme najemno pokrájenou cibuli a po chvíli přisypeme rýži. Asi 3 minuty mícháme a opékáme, poté přidáme prolisovaný česnek a necháme ho rozvonět. Zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Poté přiléváme po částech kuřecí vývar, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit (postupujeme po sběračkách). Takto pokračujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová. Mezitím si na pánvičce rozehřejeme máslo a dáme na něj pokrájené houby. Osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut (podle druhu hub a velikosti pokrájených kousků) dusit, aby houby změkly. Na posledních pár minut přihodíme i zelený hrášek, aby také změkl. Smícháme s rýží a přidáme zakysanou smetanu. Hotové rizoto ihned podáváme.
Číst dále »
25 srpna., 2020
Bezmasá jídla

Ukrajinské těstoviny Varenyky

Varenyky jsou tradičním ukrajinským jídlem. Kromě masové náplně mohou mít i sladkou náplň – tvarohovou či ovocnou. Typická je také bramborová náplň.
Číst dále »

Grilované zeleninové špízy

2 červené papriky, 2 zelené papriky, 2 oranžové papriky, 1 malá zelená cuketa, 1 menší lilek, 10 malých cibulek, 1 dl olivového oleje, šťáva ze 2 citronů, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř
Číst dále »
20 července., 2020
Drůbež

Kuřecí špízy se zeleninou

400 g kuřecích prsou, 1 dl olivového oleje, sůl, mletý pepř, trochu červené papriky (případně grilovacího koření), 3 stroužky česneku, 1 dlouhá zelená cuketa, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1/2 l vody nebo vývaru, čerstvé bylinky (např. tymián, bazalka, kopr)
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky