Oběd

Vyberte si z 520 receptů

7 září., 2022
Houby

Smetanová houbová omáčka

Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na másle si necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme k ní houby a zalijeme je horkým vývarem. Přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín a dusíme asi 20 minut (aby byly houby krásně měkké). Potom přilijeme sladkou i kysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou a necháme ještě asi 10 minut provařit. Podle chuti osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem, okyselíme a osladíme. Houbovou omáčku můžeme podávat s masem (nejčastěji s hovězím), nebo bez masa, s kynutým nebo vídeňským knedlíkem, popř. s bílým pečivem.
Číst dále »
1 komentář

Lišková polévka

Objevilo se vám v košíku pár lišek? Nejen, že svou barvou přilákají vaše oko, navíc skvěle chutnají. Pojďte si s námi dnes připravit polévku z lišek. Na liškovou polévku si připravíme: 1 cibuli, kousek másla, 200 g čerstvých lišek, 1 litr vývaru, 2 brambory, 1 lžíci octa, cukr, sůl, kmín a 2 dl smetany ke šlehání.
Číst dále »
0 komentářů
6 září., 2022
Rýžové pokrmy

Plněná a zapečená rajčata

Rajčata překrojíme napůl a vydlabeme dužinu. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím si na oleji osmažíme cibulku a přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Opečenou cibulku se slaninou přidáme k uvařené rýži, dužině z rajčat a na kostičky pokrájenému sýru Akawi. Vše ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a nasekanými čerstvými bylinky. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 stupních Celsia zhruba 20 minut.
Číst dále »
0 komentářů

Vegetariánské lasagne s lilkem

Italská klasika upravená i pro vegetariány. Jsme si ovšem jisti, že si i zapřisáhlí milovníci masa pochutnají! Budeme potřebovat: těstovinové pláty na lasagne, 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 sýr mozzarella, hrst čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl a mletý pepř.
Číst dále »
0 komentářů
15 srpna., 2022
Polévky teplé

Babiččina kyselka

500 ml kefírového mléka, 4 ks brambor, kmín, sůl, hladká mouka
Číst dále »
0 komentářů
28 července., 2022
Ryby a mořské plody

Losos s červeným rybízem

2 porce lososa, 1 lžíce barevného pepře, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, trochu cukru, trochu vinného octa, sůl, hrst čerstvých špenátových lístků, hrstička čerstvého červeného rybízu (popř. 2 lžíce rybízu jako brusinky)
Číst dále »
0 komentářů
11 července., 2022
Těstoviny

Špagety se slaninou a smetanou (Carbonara)

250 g těstovin (např. vaječných špaget Varoma nebo semolinových špaget COOP Premium), 200 g anglické slaniny, 1 kelímek smetany (doporučujeme naši smetanu Ranko), 4 žloutky, 100 g strouhaného sýra (nejlépe se hodí parmazán), sůl, hrubě mletý pepř, čerstvá zelená petrželka na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
1 komentář
30 června., 2022
Předkrmy a lehká jídla

Pizza se šunkou a ananasem (Pizza Hawai)

Těsto: 1 lžíce cukru, 2 lžičky sušených kvasnic (popř. 15 g čerstvých kvasnic), 170 ml vlažné vody, 450 g hladké mouky, sůl, 6 lžic olivového oleje, trochu kukuřičné krupice Náplň: 1 konzerva loupaných rajčat, 1 cibule, 200 g tvrdého sýra, 200 g šunky, 1 konzerva ananasu, sůl, koření (tymián, oregáno, saturejka), trochu olivového oleje
Číst dále »
0 komentářů
21 června., 2022
Zeleninová jídla

Glazovaná karotka

Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši. Poznámka: Víte, co je to glazování? Je to vlastně potírání povrchu některých potravin tekutinou, která má za účel dodat jim lesklý vzhled. Obvykle se potírá vajíčkem, mlékem nebo medem.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky