Oběd

Vyberte si z 516 receptů

29 září., 2022
Houby, Hovězí maso,

Houbový guláš

10 ks větších čerstvých hub, 100 g sádla, 5 ks cibule, 1 lžička drceného kmínu, 500 g masa na guláš (např. hovězí, ale může být i srnčí apod.), 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 4 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce sladké červené papriky, smetana (dle chuti)
Číst dále »
0 komentářů
22 září., 2022
Bramborové pokrmy

Štouchané brambory se zelím a slaninou

1 kg moučných brambor (typu C), 2 lžíce sádla, 2 cibule, 200 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 1 sklenice sterilovaného zelí (vyzkoušejte naši značku Dle Gusta), sůl, mletý pepř, trošku mletého či strouhaného muškátového oříšku, čerstvá zelená petrželka na ozdobu a kvalitní párky nebo klobásy (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
21 září., 2022
Polévky teplé

Zelná polévka z čerstvého zelí

250 g kvalitní klobásy, 1 menší hlávka bílého zelí, 5 brambor, 2 litry vody, 1 kostka bujónu, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 1 lžička kmínu, sůl, 4 stroužky česneku, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 cibule a 2 lžičky sladké mleté papriky (vyzkoušejte naši papriku DleGusta)
Číst dále »
0 komentářů
19 září., 2022
Omáčky a dresinky

Švestkové čatní se skořicí

1/2 kg švestek, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 4 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm), 4 kousky celé skořice, sůl, mletý pepř, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 4 lžíce červeného vína, 3 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce červeného vinného octa
Číst dále »
0 komentářů

Hříbková polévka z čerstvých hříbků

300 g hříbků, 2 brambory, kousek másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 l kuřecího vývaru (může být z kostky), 200 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, trochu drceného kmínu, pár malých hlaviček hříbků na ozdobu, zelená petrželka na ozdobu, trochu olivového oleje
Číst dále »
1 komentář
13 září., 2022
Houby

Plněné houby se slaninou a sýrem

Nejprve si očistíme houby. Poté pokrájíme sýr se šunkou na malé kousky, ochutíme prolisovaným česnekem a touto náplní naplníme připravené houby. Přendáme na pekáček, naplněné houby překapeme olivovým olejem a posypeme nejemno nasekanými bylinkami. Osolíme, opepříme a vložíme do trouby předehřáté na 180°C, kde pečeme 15 až 20 minut dozlatova. Podáváme jako přílohu, nebo jako hlavní jídlo (třeba se salátem).
Číst dále »
0 komentářů
12 září., 2022
Houby

Pečené lišky

500 g čerstvých lišek, 100 g másla, 100 g anglické slaniny, 2 dl bílého vína, 3 stroužky česneku, 2 ks bobkového listu, sůl, pepř, čerstvý kopr
Číst dále »
0 komentářů
7 září., 2022
Houby

Smetanová houbová omáčka

Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na másle si necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme k ní houby a zalijeme je horkým vývarem. Přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín a dusíme asi 20 minut (aby byly houby krásně měkké). Potom přilijeme sladkou i kysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou a necháme ještě asi 10 minut provařit. Podle chuti osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem, okyselíme a osladíme. Houbovou omáčku můžeme podávat s masem (nejčastěji s hovězím), nebo bez masa, s kynutým nebo vídeňským knedlíkem, popř. s bílým pečivem.
Číst dále »
1 komentář

Lišková polévka

Objevilo se vám v košíku pár lišek? Nejen, že svou barvou přilákají vaše oko, navíc skvěle chutnají. Pojďte si s námi dnes připravit polévku z lišek. Na liškovou polévku si připravíme: 1 cibuli, kousek másla, 200 g čerstvých lišek, 1 litr vývaru, 2 brambory, 1 lžíci octa, cukr, sůl, kmín a 2 dl smetany ke šlehání.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky