Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambor a mrkev oloupeme. Cibuli a česnek také oloupeme, pokrájíme a podusíme na rozpáleném másle (nejprve cibuli a po chvilce vhodíme i česnek). Přidáme nakrájené košťály, brambor a mrkev pokrájené na kousky a chvíli restujeme. Přilijeme vývar a povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přidáme růžičky brokolice a vaříme dalších 10 minut. Poté vše rozmixujeme. Pro zjemnění přidáme zakysanou smetanu, dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Hotovou brokolicovou polévku hned podáváme.
I zapřisáhlí milovníci masa si zajisté pochutnají na této netradiční vegetariánské exotické směsi červené čočky, kari a kokosového mléka. Na červenou čočku s kari budeme potřebovat: 1 hrnek červené čočky, 70 ml kokosového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžičku červené kari pasty, 1 menší cibuli, 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžíce kokosového mléka, 1 hrnek rajčatové passaty (pyré) a 1 lžičku kari koření.
3 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 200 g fazolí, cca 1 a 1/2 l vody nebo vývaru, 1 konzerva loupaných rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 mrkve, kousek bulvového celeru, 2 brambory, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, nať z čerstvé petržele (případně i čerstvá tymiánová nať), sůl a pepř
250 g kapusty, 2 brambory, 1 větší mrkev, 1 malý celer, 1 středně velká cibule, 5 stroužků česneku, kousek másla, 1 a 1/2 l zeleninového vývaru, mletý pepř, lžička soli, trochu drceného kmínu, trochu citronové šťávy, zelená petrželka