Vepřové koleno dostanete v každé druhé pivnici, zkuste ho ale doma a tak, jak ho nikde jinde nedostanete. Na černém pivě a se sladkým nádechem díky sušeným švestkám. Na pečené vepřové koleno na černém pivě a švestkách si připravíme: 1 ks vepřového kolene (600 až 800 g), 1/2 litru černého piva, hrst sušených švestek, 3 mrkve, 1 menší celer, 2 střední cibule, 2 lžičky kmínu, pár lístků bobkového listu, 1 lžička pepře a 3 lžičky soli.
Papriky omyjeme, odřízneme jim stopku a důkladně vydlabeme semínka. Sýr Akawi rozdlabeme vidličkou a smícháme s olivovým olejem a slunečnicovými semínky. Směsí naplníme papriky, vložíme do pekáčku a podlijeme trochou vody a olivovým olejem. Pečeme na 180 cca 20 až 30 minut. Podáváme s čerstvou tmavou či světlou bagetou.
Očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici dáme do osolené vařicí vody a vaříme asi 8 minut. Na másle si mezitím orestujeme očištěnou a na kousky pokrájenou mrkev a na kolečka pokrájený pórek. Zalijeme vývarem z brokolice a mlékem, přidáme pohankové vločky a rozvaříme je doměkka. Přidáme uvařenou brokolici (pár kousků si necháme stranou) a ochucovadlo Solčanku. Nyní si z polévky odebereme několik kousků mrkve a zbylou polévku rozmixujeme dohladka. Z toastového chleba vykrájíme vykrajovátkem libovolné tvary (např. srdíčka) a ty opečeme na másle dozlatova. Některá srdíčka vhodíme do polévky a některá napíchneme spolu s brokolicí a mrkví na špejli. Ihned podáváme.