Oběd

Vyberte si z 516 receptů

14 března., 2024
Saláty

Mrkvový salát se zázvorem

4 větší mrkve, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce chia semínek, voda na podlití mrkve, sůl
Číst dále »
0 komentářů
14 března., 2024
Hovězí maso

Ražniči z hovězích jater

Játra omyjeme a osušíme. Spolu se slaninou nakrájíme na kousky (játra na větší, slaninu na menší). Cibuli oloupeme a nakrájíme na dílky. Vše střídavě napichujeme na špejle, které jsme předtím namočili do vody (aby se nepřipalovaly). Ražniči osmažíme v oleji ze všech stran – raději pomalu a delší dobu, aby byla játra hotová a měkká. Na závěr osolíme a opepříme a naservírujeme na listy zeleného salátu. Podáváme s čerstvým chlebem.
Číst dále »
0 komentářů
13 března., 2024
Ryby a mořské plody

Losos na medu

6 kousků lososa, 1/2 hrnku suchého bílého vína, 1/4 hrnku medu, 1/4 hrnku sojové omáčky, 1/4 hrnku olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 ks citronu
Číst dále »
0 komentářů
13 března., 2024
Saláty

Waldorfský salát (s jablky a ořechy)

3 jablka, asi 5 stonků řapíkatého celeru, 50 g ledového salátu (nebo i jiných listů salátu), 100 g oblíbeného sýra, 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička krupicového cukru, sůl, mletý pepř, 100 g vyloupaných vlašských ořechů a sušené brusinky (podle chuti)
Číst dále »
0 komentářů

Brokolicové placičky

1 brokolice, 7 lžic hladké mouky, 2 vejce, 150 g eidam, sůl, pepř, strouhanka na obalení, řepkový olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů

Indické taštičky Samosa

Těsto: 400 g hladké mouky, sůl, 100 g másla, 150 ml vody Náplň: 400 g brambor, 1 a 1/2 lžičky hořčičného semínka, 2 střední cibule, 2 zelené chilli papričky (popř. trošku mletého chilli), 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžíce kari, 400 g zeleného hrášku, 1 a 1/2 lžičky garam-masaly (směs indického koření), sůl, 2 lžíce zeleného koriandru, 2 lžíce citronové šťávy, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů
7 března., 2024
Polévky teplé

Květáková polévka se sýrovými noky

Nejprve si připravíme polévku: Na másle si dozlatova osmažíme cibulku a přidáme k ní nakrájené brambory a květák (kousek květáku můžeme nechat stranou na ozdobu). Ochutíme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Zprudka osmažíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nejsou brambory a květák uvařeny. Rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši a zalijeme smetanou, přivedeme k varu a podle potřeby ještě dochutíme. Noky uděláme následovně: Vejce smícháme s nastrouhaným eidamem a prolisovaným česnekem. Poprášíme moukou a vytvoříme tužší těsto, které nabíráme na lžíci a vkládáme do vroucí polévky. Necháme vařit zhruba 3 minuty, poté polévku stáhneme z plamene. Na závěr můžeme osmahnout na trošce másla i schované kousky květáku a ozdobit jimi polévku spolu se zelenou petrželkou.
Číst dále »
0 komentářů
6 března., 2024
Zeleninová jídla

Květáková pizza

Skvělá a především velmi chutná alternativa i pro ty jedince, kteří se rádi stravují zdravěji, ale nechtějí se vzdávat oblíbených pochoutek, jakými je třeba právě pizza. Korpus je během chviličky hotový, křupavý a vláčný. A ingredience na ozdobení si můžete vybrat podle své chuti, jako byste dělali pizzu klasickou. Na květákovou pizzu si nachystejte: 1 střední květák, 3 vejce, 2 lžíce parmazánu (popř. jakéhokoliv tvrdého sýra), 50 g mouky (ideálně špaldové), 1 lžíci olivového oleje, ½ lžičky soli a pepř.
Číst dále »
0 komentářů
5 března., 2024
Polévky teplé

Krémová cibulačka

5 velkých cibulí, 3 stroužky česneku, 3 lžíce másla, 1 a 1/2 litru zeleninového vývaru, 100 ml smetany, 100 g tvrdého sýra (např. ementálu COOP Premium), mletý pepř, sůl, 100 g kvalitní šunky nebo slaniny, trochu zakysané smetany, pažitka nebo jarní cibulka (na ozdobu)
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky