Oběd

Vyberte si z 516 receptů

10 prosince., 2024
Předkrmy a lehká jídla

Cibule zapečené s kozím sýrem a slaninou

4 velké červené cibule (popř. mohou být i bílé či žluté), 150 g kvalitní slaniny, 150 g kozího sýra, čerstvý tymián (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
10 prosince., 2024
Polévky teplé

Krémová polévka z růžičkové kapusty

asi 600 g růžičkové kapusty, kousek másla a trochu olivového oleje, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru (může být i z kostky), sůl, mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 zakysaná smetana
Číst dále »
0 komentářů
9 prosince., 2024
Zvěřina a ostatní maso

Králík na olivách

1 králík, sůl, mletý pepř, trochu hladké mouky, 1 dl olivového oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 dl červeného vína, asi 1/2 l vody či vývaru, 100 g zelených oliv (bez pecky), 100 g černých oliv (bez pecky)
Číst dále »
0 komentářů

Slaný koláč se žampiony

Těsto: 170 g hladké mouky, 100 g másla, 1 žloutek, špetka soli, 4 lžíce studené vody Náplň: 100 g šunky, 100 g slaniny, 1 menší cibulka, 4 žampiony, 1 lžička másla, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml zakysané smetany, 3 vejce, 50 g 40% eidamu, 2 lžíce parmazánu, čerstvý mletý pepř, sůl, špetka muškátového oříšku
Číst dále »
1 komentář

Bleskové špagety s tuňákem

Oběd bohatý na bílkoviny, který máte na talíři do deseti minut – to jsou špagety s tuňákem. Na dvě porce si připravíme: 200 g špaget (vyzkoušejte spaghetti COOP Premium), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 100 g cherry rajčat, 150 g tuňáka ve vlastní šťávě (doporučujeme tuňáka ve vlastní šťávě COOP Premium), 4 lžíce krémového sýra (např. žervé Ranko), sůl, pepř a hrst čerstvé bazalky.
Číst dále »
0 komentářů
21 listopadu., 2024
Polévky teplé

Křenová polévka

200 g čerstvého křenu, 3 brambory, 1 a 1/2 l vody, 60 g másla, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 200 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 4 natvrdo uvařená vejce a 100 g nasucho opečené slaniny (plátky).
Číst dále »
0 komentářů
21 listopadu., 2024
Zeleninová jídla

Zapečený květák s brokolicí

Brokolici i květák omyjeme a odstraníme košťály. Rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vodě na 13 minut. Poté vodu slijeme a necháme vychladnout. Mezitím si vymastíme zapékací misku kouskem másla a nahrubo nastrouháme sýr. Na hlubší pánev připravíme bešamelovou omáčku: Rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přilijeme mléko a rozšleháme metličkou dohladka. Povaříme do zhoustnutí. Na závěr ochutíme solí, mletým bílým pepřem a trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Uvařenou brokolici a květák přendáme do vymazané zapékací misky, poklademe sýrem a přelijeme bešamelovou omáčkou. Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 15 minut dozlatova. Podáváme například s vařenými brambory.
Číst dále »
0 komentářů
20 listopadu., 2024
Mleté maso, Těstoviny,

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
0 komentářů
19 listopadu., 2024
Přílohy

Dušené červené zelí

1 hlávka červeného zelí (o váze asi 600 g), 2 lžíce sádla, 3 červené cibule, 1 lžíce celého kmínu, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 dl červeného vína, 1 jablko, sůl, cukr a ocet
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky