Narozeniny

Vyberte si z 202 receptů

Cuketové rolky se sýrem

Blíží se letní prázdniny, doba dovolených, grilování a jednoduchých jídel! Jako první prázdninovou dobrotu jsme si pro vás připravili cuketové rolky se sýrem. Bude vás bavit jejich příprava a budou vám hlavně chutnat! Na cuketové rolky si připravíme: 2 zelené cukety, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 100 g čerstvého termizovaného sýra (vyzkoušejte naši značku Ranko), 3 stroužky česneku, 2 kyselé okurky a oblíbené oříšky podle chuti (např. kešu nebo mandle).
Číst dále »

Domácí chlebové tyčinky grissini

150 g pšeničné chlebové mouky, 50 g celozrnné mouky, 50 g lněných semínek, 3 g sušeného droždí, 4 g soli, 150 g studené vody, 10 g olivového oleje, sušené bylinky, sezamové semínko, mák nebo hrubě mletá sůl na posypání
Číst dále »
7 června., 2024
Moučníky pečené

Kefírové muffiny s jahodami

1 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 ml oleje, 200 ml jahodového kefírového mléka (vyzkoušejte naše kefírové jahodové mléko Ranko), 250 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 50 g čokolády na vaření, čerstvé jahody
Číst dále »

Batátové hranolky

3 batáty (sladké oranžové brambory), 6 lžic olivového oleje, trochu soli a sladké papriky
Číst dále »
13 května., 2024
Moučníky pečené

Skořicové rolky s ořechy

Ze všech ingrediencí vypracujeme nelepivé těsto a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru obdélníku, potřeme změklým máslem a rovnoměrně posypeme cukrem smíchaným se skořicí, ořechy a rozinkami. Srolujeme jako roládu, potřeme rozšlehaným vejcem a nakrájíme na kolečka široká zhruba 2 cm. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 190˚C zhruba 30 minut (dozlatova). Podle chuti můžeme po upečení ještě horké polít kysanou smetanou s cukrem.
Číst dále »
1 května., 2024
Vepřové maso

Vepřová panenka se žampiony

500 g vepřové panenky, sůl, pepř, trochu hladké mouky, 5 lžic olivového oleje, 30 g másla, 2 cibule, 1/4 cukety, 2 dl bílého vína, 100 g žampionů, 150 ml sladké smetany, bylinky (šalvěj, saturejka, petrželka apod.)
Číst dále »

Dezert Panna cotta s rebarborou

Nejprve se pustíme do přípravy smetanového krému panna cotta: Do kastrolu vlijeme smetanu s cukrem a mícháme tak dlouho, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, necháme okapat a přidáme do kastrolu, kde ji necháme zcela rozpustit. Smetanu s cukrem a želatinou dáme na oheň, přidáme kousek rozříznutého vanilkového lusku a celou skořici, ale pozor – nesmí se vařit! Směs udržujeme asi na 80 stupních Celsia, mícháme a zahříváme po dobu asi 15 minut. Poté vyndáme vanilkový lusk (vnitřek nevyhazujeme, ale vydlabeme a vrátíme) se skořicí a teplou směs nalijeme do skleniček. Necháme v lednici ztuhnout po dobu asi čtyř hodin. Mezitím si připravíme rebarboru: Rebarboru si oloupeme, nakrájíme na menší kousky a ve středně velkém hrnci ji povaříme s vodou a cukrem do změknutí. Uvařenou rebarboru klademe navrch ztuhlého smetanového základu panna cotta a zároveň jej vždy přelijeme trochou vývaru z rebarbory.
Číst dále »
3 dubna., 2024
Sladká jídla

Jedlé květy

1 až 2 bílky, špetka soli, čerstvě natrhané jedlé (!) květy (např. fialka, sedmikráska), krupicový cukr
Číst dále »

Vajíčková pomazánka

6 natvrdo uvařených vajec, 80 g másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 jarní cibulky nebo svazek čerstvé pažitky, sůl, mletý pepř
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky