Narozeniny

Vyberte si z 203 receptů

6 července., 2015
Zmrzliny a nanuky

Domácí zmrzlina stracciatella

Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vanilkovou dřeň ušleháme do tuha. Čokoládu z části nalámeme na malé kousky a zbytek nahrubo nastrouháme. Poté ji vmícháme do vzniklé tuhé směsi. Dáme do nádoby na mražení (např. silikonové formy) a necháme v mrazáku ztuhnout. Poznámka: Slovo stracciatella (čteme stračatela) označuje zmrzlinu, jogurt, tvaroh či dezert, jež mají vanilkový základ a jsou v něm rozmíchány čokoládové hoblinky. Tento název poprvé použil v roce 1962 Enrico Panattoni – majitel  cukrárny “La Marianna” v Bergamu v severní Itálii, a to proto, že mu tato barevná kombinace dezertů připomínala strakatou krávu – stračenu.
Číst dále »
0 komentářů

Lososové carpaccio

Lososa omyjeme a osušíme. Vcelku jej pokapeme olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou, přesypeme nasekanou zelenou petrželkou a česnekem. Osolíme a obalíme v zrnkách celého pepře. Takto připraveného lososa zabalíme do potravinářské fólie, dáme nejprve na dvě hodiny do ledničky a poté jej přemístíme na necelou hodinu do mrazáku. Po vyndání z fólie lososa ostrým nožem nakrájíme na velmi tenké (až průhledné) plátky. Lososvé carpaccio ihned podáváme (s čerstvým pečivem). Poznámka: Carpaccio (čteme karpáčo) je vlastně jakékoliv jídlo, které je nakrájeno na tenké plátky a podáváno zasyrova. Carpaccio tedy může být z hovězího masa (z pravé, popř. falešné svíčkové), ryb (zpravidla z tuňáka či lososa) nebo se dělá i vegetariánské carpaccio ze zeleniny či ovoce (carpaccio z červené řepy, pomeranče, kedlubny, okurky atd.). Tento pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo. Hraběnka požadovala jídlo ze syrového masa, nechtěla však tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek. Svůj název pak toto jídlo dostalo podle malíře jménem Vittore Carpaccio, který se […]
Číst dále »
0 komentářů
20 října., 2014
Bramborové pokrmy

Bramborové noky se sýrovou omáčkou

Uvařené a vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Do nastrouhaných brambor si uděláme dolík, do kterého přidáme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo a sůl. Vše důkladně promícháme, aby nám vzniklo tuhé bramborové těsto. Hotové těsto rozdělíme na 3 díly a z každého dílu uválíme 1 cm tlustý váleček, který rozkrájíme na malé kousky. V dlaních z těchto kousků tvoříme malé noky, které vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 2 až 3 minuty, dokud noky nevyplavou na povrch. Uvařené noky scedíme. Dále se pustíme do sýrové omáčky: V menším hrnci si ohřejeme smetanu, ve které rozmícháme nahrubo pokrájený eidam. Přidáme utřený česnek a osolíme. Sýrovou omáčku hřejeme tak dlouho, dokud se sýr zcela nerozpustí. Hotovou omáčkou přelijeme bramborové noky, které navrch posypeme nasekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.
Číst dále »
1 komentář
20 října., 2014
Omáčky a dresinky

Pikantní teplá rajčatová omáčka (Salsa)

Očištěný česnek a cibuli nasekáme nadrobno, chilli papričku zbavíme jádřince. Cibuli i chilli papričku společně orestujeme na rozpáleném olivovém oleji, do kterého po chvíli přidáme omytá a na kostičky nakrájená rajčata a nasekaný česnek. Dusíme zhruba 10 minut (aby rajčata změkla a vytvořila omáčku). Osolíme a opepříme podle chuti. Pikantní rajčatovou omáčku podáváme například k těstovinám, ale výborná je také například ke smaženým cibulovým kroužkům – recept na ně máme ZDE Poznámka: Salsa je španělské označení slova “omáčka” a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se většinou používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Číst dále »
1 komentář
10 září., 2014
Nápoje studené

Čokoládové martini

Nejprve si na okraji sklenky na martini vytvoříme kakaovou krustu, a to tak, že okraj sklenky namočíme do vody a položíme do kakaa. Do šejkru nebo sklenice s uzávěrem poté nalijeme vodku s kakaovým či čokoládovým likérem a přidáme trochu ledové tříště. Vše důkladně protřepeme a opatrně nalijeme do sklenky (abychom si nepoškodili kakaovou krustu). Na závěr ozdobíme nastrouhanými hoblinkami z čokolády a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
12 června., 2014
Moučníky pečené

Třešňová bublanina

Třešně omyjeme a vypeckujeme. Žloutky s moučkovým i vanilkových cukrem a změklým máslem utřeme, přisypeme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a přilijeme mléko. Vše řádně promícháme a nakonec opatrně vmícháme i ušlehaný sníh z bílků. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů Celsia, plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto vylijeme na plech a poklademe vypeckovanými třešněmi (některé klesnou do těsta, ale to nevadí). Dáme do předehřáté trouby, kde pečeme asi 10 minut při 200 stupních Celsia, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších zhruba 35 minut. Po vyndáme z trouby, mírně pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů
2 května., 2014
Moučníky pečené

Tvarohová bábovka

160 g másla, 250 g cukru, 4 vejce, kúra a šťáva z 1/2 citrónu, 500 g tvarohu, trochu soli, 200 g dětské krupičky, 1 prášek do pečiva, máslo a hrubá mouka na vymazání formy, moučkový cukr na posypání
Číst dále »
0 komentářů
2 května., 2014
Omáčky a dresinky

Bešamelová omáčka

V hrnci si rozehřejme máslo a do něj za stálého míchání přidáváme prosátou hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Rozšleháme dohladka metlou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí (asi 20 minut). Dochutíme solí, strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem. Bešamelová omáčka se hodí například k těstovinám. Poznámka: Pokud do bešamelové omáčky přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku a dle chuti i trochu cukru, máme jednoduchou rajskou omáčku. Dvě lžíce nadrobno pokrájené pažitky zase vytvoří pažitkovou omáčku. A vmíchaná plnotučná hořčice s několika kapkami citrónu nám umožní okamžitě podávat hořčicovou omáčku…
Číst dále »
0 komentářů
28 dubna., 2014
Omáčky a dresinky

Pikantní studená rajčatová omáčka (Salsa)

Rajčata omyjeme a nakrájíme na velmi malé kousky. Přidáme najemno nasekanou chilli papričku s cibulí a česnekem. Ochutíme citronovou šťávou, solí a podle možností i trochou čerstvého (nasekaného) či sušeného koriandru. Vše smícháme dohromady v misce a dáme na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě propojily. Podáváme například s mexickými brambůrky (neboli tortilla chipsy) – recept na ně máme ZDE Poznámka: Salsa je španělské označení slova “omáčka” a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky